facebook
Het enige dier met vijf poten

Het enige dier met vijf poten

Dat de nationale mascotte van Australië een opvallend dier is had je waarschijnlijk al gezien. Maar naast z’n springkracht en de buidel heeft Skippy nog een eigenschap waar je waarschijnlijk nog nooit bij stil gestaan hebt. De kangoeroe is namelijk het enige dier met vijf poten.

Die vijfde poot is ook nog eens de grootste en meest zichtbare; namelijk de staart. De kangoeroe gebruikt de staart namelijk om mee te lopen. Uit Australisch onderzoek blijkt zelfs dat het buideldier bij het lopen evenveel gebruik van zijn staart als van zijn vier echte poten. Voorheen werd gedacht dat de staart alleen diende om te rusten en voor balans.

De onderzoekers trainden vijf kangoeroes om te leren lopen over drukplaten. Dankzij die data gecombineerd met videobeelden blijkt de staart een grote rol te spelen bij de gang van de kangoeroe. Er zijn voor zover bekend geen andere dieren, levend of uitgestorven, die pentapedaal zijn.

Overigens hebben kangoeroes meer bijzondere eigenschappen. Zo hebben vrouwtjes drie vagina’s en twee baarmoeders. Maar dat is minder opmerkelijk, dat geldt namelijk ook voor andere buideldieren.

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1