facebook
Dit was het langst het hoogste gebouw ter wereld

Dit was het langst het hoogste gebouw ter wereld

Op dit moment is de Burj Khalifa in Dubai met 828 meter het hoogste gebouw ter wereld. Een record dat de laatste eeuw vaak niet lang bleef staan. De Piramide van Cheops was het langst het hoogste gebouw ter wereld, om precies te zijn 3897 jaar. Een record dat voorlopig niet verbroken zal worden.

De Burj Khalifa is sinds 2010 het hoogste gebouw ter wereld maar zal deze titel waarschijnlijk in 2018 af moeten staan aan de Kingdom Tower in Saoedie-Arabië die exact een kilometer hoog moet worden.

Sinds de Industriële Revolutie heeft de wereld tweemaal een wedloop meegemaakt om de titel ‘hoogste gebouw ter wereld’. De laatste begon in 1998 in Maleisië met de Petrona Towers en vond plaats in Azië en het Midden-Oosten via Taipei 101 in Taiwan, de Burj Khalifa en dus in 2018 als voorlopig hoogtepunt de Kingdom Tower.

De vorige race om het hoogste gebouw ter wereld vond plaats in de Verenigde Staten die vanaf 1884 met de Home Insurance Building in Chicago tot 1998 met de Sears Tower in datzelfde Chicago de eer in huis hielden. In de tussentijd zaten daar maar liefst twaalf gebouwen tussen die de titel voerden.

Soms duurde dat zelfs maar een jaartje of korter. Vooral in de jaren ’30 werd flink gebouwd in de VS. Zo nam het Chrysler Building in New York de titel in 1930 na een maand over van het Bank of Manhattan Trust Building om de titel na elf maanden al weer te verliezen aan het Empire State Building. Dit gebouw hield de titel vast tot 1972 om het te verliezen aan het World Trade Center.

Met name het verhaal van het Chrysler Building toont aan hoe fanatiek de strijd was. Het gebouw werd tegelijkertijd gebouwd met het gebouw van de Manhattan Trust. Een van de meest kenmerkende eigenschappen van het Chrysler Building is de spits. Deze constructie werd stiekem verwerkt in het ontwerp en uiteindelijk binnen 90 minuten opgebouwd waarmee tot ieders verrassing de titel alsnog werd binnengehaald.

In vroeger tijden was er geen wedloop en behield je de ’titel’ langer. De Piramide van Cheops is de enige van de klassieke zeven wereldwonderen die tot op de dag van vandaag staat, de bouw duurde ongeveer 20 jaar. Het gebouw was met haar 146 meter bijna vierduizend jaar het hoogste gebouw ter wereld totdat in 1311 in Engeland de Kathedraal van Lincoln werd opgeleverd.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1