facebook
De sneaky reclame van Heineken

De sneaky reclame van Heineken

Als sponsor van de Formule 1 voert Heineken een opvallende campagne waarin ze de consument oproepen nooit te drinken als ze nog moeten rijden. Bewonderenswaardig dat de brouwer verantwoordelijkheid neemt of zit er meer achter?

 

‘If you drive, never drink’ is de slogan van Heineken die wereldwijd op circuits te zien is tijdens Grand Prix weekends. Een advies waar geen enkel weldenkend mens bezwaar tegen zal hebben. En hoewel een beetje doorzichtig geeft het Heineken het imago een brouwerij te zijn die z’n verantwoordelijkheid neemt. Dat is gunstig voor het merk en dat is mooi want dat is voor een brouwer als Heineken het belangrijkste bezit.

Waarschijnlijk is het Heineken om meer te doen dan versterking van het merk en leidt de campagne direct tot een hogere consumptie. Zo is uit Amerikaans onderzoek gebleken dat bordjes met een rookverbod er toe leiden dat rokers eerder een sigaret op steken. Net zoals wanneer je iemand vraagt níet aan een roze olifant te denken. Dit mechanisme wordt het ‘ironisch effect’ genoemd.

Het zou natuurlijk erg fijn zijn voor Heineken als tientallen miljoenen Formule 1 fans wereldwijd trek krijgen in een biertje terwijl ze op zondagmiddag naar een race kijken. Hoewel er niets mis is met de ‘oproep’ van Heineken zit er meer achter dan je op het eerste gezicht zou denken.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1