facebook
De allereerste selfie

De allereerste selfie

 

De selfie lijkt een relatief recent verschijnsel. In 2013 werd  het woord opgenomen in de Dikke van Dale en tevens Woord van het Jaar. Als je  de smartphone en de selfiestick even wegdenkt is de selfie niets meer dan een fotografisch zelfportret. Volgens die definitie werd de eerste selfie al genomen in 1839.

Bovenstaand zelfportret werd gemaakt door de de Amerikaanse fotografiepionier Robert Cornelius, zoon van een Nederlandse immigrant. Het is vermoedelijk zelfs de eerste portretfoto. Het ging wel wat minder makkelijk dan tegenwoordig, de fotograaf heeft in verband met de toenmalige techniek tien minuten tot een kwartier geposeerd alvorens de lens weer af te dekken.

Het is misschien één van de oudste foto’s van een mens, het is in elk geval het oudst bekende fotoportret in de Verenigde Staten. Op de achterkant van het origineel schreef Cornelius ’the first light picture ever taken’, dat is in elk geval onjuist/

Het woord ‘selfie’ zou in 2004 voor het eerst gebruikt zijn op Flickr. Sindsdien is zowel het woord als de handeling wereldwijd in zwang geraakt. Nadat het in 2013 werd verkozen tot Woord van het Jaar heeft Kees van Kooten nog de mooie Nederlandse palindroom ‘otofoto’ voorgesteld, maar die is helaas nooit aangeslagen.

Wat opvalt aan het bijna tweehonderd jaar oude zelfportet van Robert Cornelius is dat zijn selfie behoorlijk eigentijds is. Hij heeft de looks van een hipster, neemt de juiste pose aan en het lijkt wel alsof hij er een mooi retro-filtertje overheen gegooid heeft. Het is een foto waar je anno nu best wel wat likes mee zou kunnen scoren op Instagram.

 

Share

2 thoughts on “De allereerste selfie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1