De allereerste selfie

 

De selfie lijkt een relatief recent begrip. In 2013 werd  het woord opgenomen in de Dikke van Dale en tevens Woord van het Jaar. Als je  de smartphone en de selfiestick even wegdenkt is de selfie niets meer dan een fotografisch zelfportret. In dat geval werd de eerste selfie al genomen in 1839.

Bovenstaand zelfportret werd gemaakt door de de Amerikaanse fotografiepionier Robert Cornelius. Het is vermoedelijk zelfs de eerste portretfoto. Het ging wel wat minder makkelijk dan tegenwoordig, de fotograaf heeft in verband met de toenmalige techniek een minuut geposeerd alvorens de lens weer af te dekken.


Het woord ‘selfie’ zou in 2004 voor het eerst gebruikt zijn op Flickr. Sindsdien is zowel het woord als de handeling wereldwijd in zwang geraakt. Nadat het in 2013 werd verkozen als Woord van het Jaar heeft Kees van Kooten nog de mooie Nederlandse palindroom ‘otofoto’ voorgesteld maar dat is helaas nooit wat geworden.

Wat opvalt aan het bijna tweehonderd jaar oude zelfportet van Robert Cornelius is dat zijn selfie behoorlijk eigentijds is. Hij heeft de looks van een hipster, neemt de juiste pose aan en het lijkt wel alsof hij er een mooi retro-filtertje overheen gegooid heeft. Het is een foto waar je anno nu best wel wat likes mee zou kunnen scoren op Instagram.

2 Replies to “De allereerste selfie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.