facebook
Complotdenkers: Finland bestaat niet

Complotdenkers: Finland bestaat niet

Ondanks (of dankzij) het feit dat allerlei informatie voor iedereen in overvloed beschikbaar is leven we in de gouden eeuw van de complottheorie. Op de eerste plaats natuurlijk een zorgwekkend verschijnsel. Maar aan de andere kant kunnen complottheorieën ook behoorlijk fascinerend zijn. In de eerste van een reeks: Finland bestaat niet.

Fake news en hoaxes buitelen de laatste jaren over elkaar heen. En ook politici en regeringsleiders draaien er tegenwoordig hun hand niet voor om om openlijk grove leugens en onzin te verspreiden. Liegende politici zijn natuurlijk niet nieuw, maar zo openlijk en schaamteloos zoals veel populisten tegenwoordig de feiten negeren is toch iets van de laatste jaren.

Toch kan een goede complottheorie van een fascinerende schoonheid zijn. Bijvoorbeeld door de ingewikkelde constructie en overtuigende details. Of juist omdat een theorie volledig over the top is maar toch aanhangers kent. Zoals bijvoorbeeld dit pareltje over Finland:

Finland bestaat niet

Dit onwaarschijnlijke verhaal ging in 2015 viral op Reddit en getuigt van een grote creativiteit. Aanhangers van deze theorie moeten daarom beschikken over een behoorlijk buigzaam brein. Het komt erop neer dat Finland ergens in de Koude Oorlog verzonnen is, en op de plek waar wij denken dat Finland ligt vind je er als je er naar toe zou gaan slechts water.

Het fictieve land Finland is ontstaan uit een samenzwering tussen Japan en Rusland. In de Baltische Zee op de plek waar wij denken dat Finland ligt, heeft Japan exclusieve ongereguleerde, visgronden. Hiermee compenseren de Japanners de tekorten die zijn ontstaan in de eigen kustwateren. Het transport naar Japan gaat via Rusland met de Trans-Siberië-Express (in Nokiacontainers), die speciaal voor dit doel is aangelegd. De Russen delen mee in de winst.


Maar hoe zit het dan met de Finnen? Hoewel het niet zo’n groot volk is heb je er misschien wel eens eentje in het echt ontmoet of in elk geval op televisie gezien. De Finnen weten ook niet dat Finland niet bestaat. Het Finland dat wij kennen is dunbevolkt en de dorpjes liggen eigenlijk in Zweden, Rusland en Estland. Helsinki ligt in Oost-Zweden. Satellietbeelden en GPS zijn gemanipuleerd. De Finse taal is gebaseerd op een Japans dialect.

De Europese democratieën zouden op de hoogte zijn van het bedrog en spelen mee. Finland staat hoog in allerlei lijstjes op het gebied van onderwijs, welvaart en gelijkheid. De Europese regeringen kunnen dit fictieve paradijs gebruiken als modelstaat om hun eigen bevolkingen mee te beïnvloeden.

De oorspronkelijke theorie is geschreven in het Engels en het allermooiste is misschien nog wel de verklaring van de naam Finland: waar Finland ligt bevinden zich in werkelijkheid visgronden, en wat hebben vissen? Precies: vinnen (fins).

De anonieme auteur van deze theorie gelooft er zelf inmiddels niet meer in en heeft Finland erkend. Hij beweert het als kind zo geleerd te hebben van zijn ouders. De theorie zou nog steeds aanhangers hebben.

Wouter Louwerens

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -
Share

3 thoughts on “Complotdenkers: Finland bestaat niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1