Complotdenkers: De aarde is hol

Ondanks (of dankzij) het feit dat allerlei informatie voor iedereen in overvloed beschikbaar is leven we in de gouden eeuw van de complottheorie. Op de eerste plaats natuurlijk een zorgwekkend verschijnsel. Maar aan de andere kant kunnen complottheorieën ook behoorlijk fascinerend zijn. In de tweede van een reeks: De aarde is hol.

Lang geleden geloofde iedereen dat de aarde plat was en de zon rond de aarde draait. Hoewel er nog steeds mensen zijn die dat geloven is vrijwel iedereen het er inmiddels over eens dat de rond is en om de zon draait. Maar er leeft ook een ander een idee dat behoorlijk wat aanhangers telt, namelijk de theorie dat de aarde hol is.

In zekere zin is dat misschien ook wel waar omdat de aarde een vloeibare kern heeft, maar dat is niet wat aanhangers van de ‘Holle Aarde Theorie’ bedoelen. Zij menen dat de Holle Aarde bewoonbaar is en dat daar dus ook mensen wonen. Vervolgens wordt die theorie dan weer op allerlei manieren uitgewerkt.


Het is een theorie die doet denken aan verhalen van Jules Verne en al lang populair is. In diverse mythologieën komt de gedachte, niet helemaal onbegrijpelijk voor, denk bijvoorbeeld aan de Griekse onderwereld en afbeeldingen die bestaan van de christelijke hel.  Hoewel de wetenschap er al eind 19e eeuw gehakt van gemaakt heeft kent de holle aarde nog steeds aanhangers.

De hedendaagse versie van de Holle Aarde kent interessante varianten. In de 19e eeuw ontstond de meest populaire versie van de Holle Aarde. Deze werd bedacht door John Cleves Symmes jr. en houdt in dat de aarde een schil heeft van 1300 km dik en openingen heeft bij beide polen. Hier gaan de meeste hedendaagse theoriën dan ook van uit. In sommige varianten heeft de aarde in het centrum zelfs een eigen zon.

Dan nu in het kort wat gedachten die uit de Holle Aarde Theorie ontsproten zijn: de bevolking van Atlantis zou er zich verschuilen; Zowel Inuit-volkeren als Mongolen zouden via de Noordpool naar buiten zijn gekomen; Veel aanhangers geloven dat UFO’s niet buitenaards maar bínnenaards zijn, naar aanleiding van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki die ook hún wereld in gevaar brengen zouden ze naar buiten gekomen zijn; er zouden meerdere openingen zijn, niet alleen op de polen, maar ook in bijvoorbeeld Parijs, Montréal en het Amazonegebied.

Ook onder Nazi’s was de Holle Aarde Theorie populair. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog zouden Hitler en veel van zijn aanhangers gevlucht zijn naar Antarctica waar ze volgens de Canadese Hollow Earth Research Society een ingang tot de Holle Aarde gevonden hadden. Meer dan tweeduizend wetenschappers en bijna een miljoen nazi’s zou via de zuidpool ontsnapt zijn. Zo af en toe zouden ze de buitenaarde  verkennen met diezelfde UFO’s.

Een andere theorie die nog een stapje verder gaat is die van de Concave Holle Aarde. Die suggereert dat wij juist, mét ons hele heelal aan de binnenkant leven. Dat betekent dat onze sterren ijskristallen aan de binnenkant van de aarde zijn en onze zon een halfkristal is, zo wordt het verschil tussen dag en nacht verklaard.

Voor zowel de oorspronkelijke theorie als de vele varianten die erop volgen is geen enkele wetenschappelijke basis. Ik geloof dus voorlopig gewoon dat de aarde een vloeibare kern heeft waar het veel te warm is om te wonen.

@Woutel

Dit blog is de tweede in een reeks over fascinerende complottheorieën, de eerste ging over de theorie dat Finland niet bestaat. Als je nog een interessant verhaal weet, tips zijn van harte welkom in de comments!

https://youtu.be/21Z-4IoCdWU. Cc

2 Replies to “Complotdenkers: De aarde is hol”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.