facebook
Complotdenkers: J.K. Rowling is niet de schrijfster van Harry Potter

Complotdenkers: J.K. Rowling is niet de schrijfster van Harry Potter

Ondanks (of dankzij) het feit dat allerlei informatie voor iedereen in overvloed beschikbaar is leven we in de gouden eeuw van de complottheorie. Op de eerste plaats natuurlijk een zorgwekkend verschijnsel. Maar aan de andere kant kunnen complottheorieën ook behoorlijk fascinerend zijn. Als derde reeks in de reeks Complotdenkers: J.K. Rowling is niet de schrijfster van Harry Potter.

Rowling zou het personage Harry Potter in 1990 als arme alleenstaande moeder verzonnen hebben tijdens een vertraagde treinreis. Het duurde tot  1997 tot het eerste boek uit de serie werd gepubliceerd. Twee jaar later stonden maar liefst drie delen tegelijk in de internationale bestsellerlijsten. In 2003 beweerde de pers zelfs (onterecht) dat ze rijker was dan de Britse koningin.

Niet iedereen gelooft in de successtory van J.K. Rowling. Volgens complotdenkers is het onmogelijk voor één persoon zo succesvol te zijn met een boekenreeks en de bijbehorende filmfranchise. De wereld van Harry Potter zou gecreëerd zijn door een team van wetenschappers, reclamebureaus en schrijvers met als doel een reeks te ontwikkelen die in de hele wereld succesvol zou zijn. De J.K. Rowling die wij kennen uit de media is een actrice.

Je zou je kunnen afvragen waarom Rowling dan ook nog andere boeken geschreven heeft, soms onder pseudoniem, die een stuk minder succesvol waren. En waarom wilde ze de zo succesvolle reeks uiteindelijk beëindigen? Als Harry Potter door reclame-experts verzonnen was zou je verwachten dat het succes blijvend uitgemolken zou worden.

Er is in elk geval één ding dat echt niet klopt aan J.K. Rowling: haar naam. Haar echte naam is Joanne Rowling en ze heeft ook geen tweede naam die met een ‘K’ begint. Haar uitgever dacht dat jongens de boeken niet zouden lezen als ze wisten dat ze door een vrouw geschreven waren. Dus werd gekozen om de boeken te publiceren onder de initialen J.K. Dat kan natuurlijk niet voldoende zijn om al haar arbeid in twijfel te trekken.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1