facebook
Marokkaanse toeristen keren Nederland massaal de rug toe

Marokkaanse toeristen keren Nederland massaal de rug toe

Dit stuk van Jeppe de Jong werd voor het eerst gepubliceerd 3 mei 2010 op:www.daflipside.wordpress.com 

Het Marokkaanse toerisme naar Nederland is teruggezakt tot het niveau van voor 2004. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NTBC). Volgens professionals uit de toeristenindustrie heeft dit te maken met het verslechterde imago van Nederland op het gebied van gastvrijheid.

Vormden Marokkanen de afgelopen jaren nog de snelst groeiende groep toeristen in Nederland, dit jaar blijft de teller waarschijnlijk steken op 63.000 Marokkaanse vakantiegangers. Dat is minder dan de helft van vorig jaar. Reisbureau La Tulipe Tanger, onderdeel van Royal Maroc Airlines, boekt inmiddels al 30% minder vluchten naar Schiphol. Directeur Hassan Emnali: “Wij houden elk jaar een enquête onder onze klanten. Daarin geven ze vooral de beperkte gastvrijheid en service op als reden om niet naar Nederland te gaan. Enkele respondenten gaven aan op straat te zijn nageroepen en er is zelfs driemaal melding gedaan van restaurants die Marokkaanse gasten weigerden.”

Wilders

Ook de Keukenhof in Lisse merkt het afgenomen aantal Marokkaanse toeristen. “Hoewel wij de balans pas kunnen opmaken als de poorten zijn gesloten, merk je gewoon dat er dit jaar veel minder Marokkaanse bezoekers zijn”, legt woordvoerder Dirk Berbee uit. Ook Berbee vermoedt dat dit te maken heeft met het verslechterde imago van ons land. De woordvoerder stelt dat deze beeldvorming voor een groot deel is te wijten aan Geert Wilders. “Zeg nou zelf, zou jij een land bezoeken waar je keer op keer als achterlijk en terrorist wordt omschreven?” Het onderzoek van La Tulipe Tanger bevestigt dat. De naam Wilders verscheen regelmatig in de reacties.

Campagne

Het NTBC wil geen uitspraken doen over de oorzaak van de afname van het Marokkaanse toerisme. Wel erkent het bureau dat de gevolgen voor de toeristenindustrie aanzienlijk zijn. Er zijn plannen om in het najaar een grootschalige campagne te voeren in de Marokkaanse media. Onbevestigde bronnen zeggen dat kroonprins Willem-Alexander en prinses Maximá nog dit jaar een charmebezoek brengen aan Marokko.

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1