facebook
Johnson: Het coole alternatief  voor Clinton of Trump

Johnson: Het coole alternatief voor Clinton of Trump

Amerikaanse kiezers hebben het moeilijk met de keuze tussen de kille Democraat Hillary Clinton die ze niet vertrouwen en de charlatan Donald Trump die geen idee heeft waar hij over praat. Er is een alternatief: de Libertariër Gary Johnson stijgt in de peilingen en maakt een goede kans mee te kunnen doen aan de debatten.

Daarmee dient zich in ieder geval een kandidaat aan die een stuk cooler is dan Clinton of Trump. Gary Johnson is misschien niet ‘Hollywood-cool’ zoals Obama en misschien wel een beetje een nerd maar dat maakt niet uit want nerds zijn tegenwoordig hip. Johnson is een succesvol zakenman, komt openlijk uit voor zijn marihuanagebruik (nu niet meer omdat hij het presidentschap en de campagne als 24-uurstaak ziet) drinkt niet, is een fanatiek triathleet en beklom Mount Everest met een gebroken been. Je kunt dus wel spreken van een kandidaat met karakter.

Ook politiek was Johnson succesvol. Hij was tweemaal gouverneur van New Mexico namens de Republikeinen in een zwaar Democratisch gezinde staat. Daar bracht hij de begroting in balans én deed investeringen in onderwijs en infastructuur. Johnson pleit voor een kleine overheid, lage belastingen en een prudent maar niet isolationistisch buitenlandbeleid. Hij is voor het homohuwelijk, het recht op abortus en de legalisatie van marihuana.

Met zijn cv en standpunten spreekt hij zowel Republikeinen aan die weigeren op Trump te stemmen als teleurgestelde aanhangers van Bernie Sanders die moeite hebben met Hillary. Het grootste probleem is zijn gebrek aan bekendheid. Het goede nieuws voor Johnson is dat hij nu al op ruim 10% staat in veel peilingen. Mocht hij de 15% halen betekent dit dat hij mee mag doen aan de debatten en hiermee ook zichtbaar wordt voor het grote publiek.

Wat misschien wel een probleem vormt is de meest fanatieke aanhang van de Libertarische Partij. Tijdens de conventie werd hij uitgejouwd door dogmatische Libertariërs omdat hij tegen de afschaffing van het rijbewijs is. Ook vinden veel Libertariërs dat wapenbezit volledig vrijgegeven moet worden voor alle soorten wapens. In diverse interviews hebben Johnson en zijn running mate Bill Weld (voormalig Republikeins gouverneur van Massachusetts) laten zien er niet zulke extreme ideeën op na te houden. Bovendien wil Johnson als president graag een brug slaan tussen de verschillende politieke stromingen in het land.

Gary Johnson zou voor veel Amerikanen het redelijk alternatief kunnen zijn. Het is goed mogelijk dat zijn rol in de komende weken nog groter word in de campagne maar een werkelijke overwinning is vrijwel zeker een brug te ver. De laatste president die geen Republikein of Democraat was was Millard Filmore die de verkiezingen won in 1850.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1