facebook
Waarom Volt de partij is die Rutte tot de orde kan roepen

Waarom Volt de partij is die Rutte tot de orde kan roepen

Velen zien Volt als de nieuwe sensatie in de Haagse arena. Terecht. De beweging is het beste dat de Nederlandse politiek deze eeuw is overkomen. Zelfs met 2 of 3 zetels zorgt Volt voor een belangrijke politieke verschuiving. Zeker als ze het lef hebben om hun frisse geluid te gebruiken om Rutte tot de orde te roepen.

Nederland is deze eeuw veranderd van een land van oplossers in een land van kletskousen. De opkomst van het populisme heeft de traditionele partijen, VVD voorop, verleid tot het naar de mond praten van de burger. Dat het lekker klinkt, lijkt belangrijker dan dat het klopt of werkt. Aangemoedigd door de media, die smullen van smeuïge oneliners, gaat het om puntjes scoren bij je achterban. De nuance is weg, de waarheid wordt steeds vaker geweld aan gedaan. Dat maakt samenwerken tussen partijen nog lastiger, want inbinden = gezichtsverlies.

Minstens zo erg is dat de politiek het vertrouwen van de burger verliest. Door zaken gesimplificeerd voor te doen, verlies je draagvlak voor het aanpakken van de vaak gecompliceerde problemen. De enige manier waarop deze trend doorbroken kan worden, is door de komst van een genuanceerde, pragmatische club, die een bedreiging vormt voor de traditionele partijen. Dat is Volt.

Zelfs een klein Volt zal daarom grote invloed hebben. Als er een vernieuwend, probleemoplossend alternatief is, wordt het opeens riskant populistische prietpraat te verkopen.

Twee belangrijke opiniemakers die kritisch en genuanceerd naar problemen kijken, kiezen waarschijnlijk ook voor Volt. Sander Schimmelpenninck is een fan van het eerste uur. Arjen Lubach, geeft nooit stemadvies, maar leek dat dit jaar op geheel eigen wijze wel te doen.

Hiermee wil ik maar aangeven dat Volt de potentie heeft om steun te krijgen van een groot deel van de bevolking en ooit de grootste partij van Nederland te worden.

Dat een klein Volt de politiek al ten goede verandert is mooi, maar hoe gaaf zou het zijn als we de verdubbelaar inzetten. Een sterk Volt (minstens 5 zetels) maakt grote kans op regeringsdeelname en kan vanuit het centrum van de machthet ‘geen woorden, maar daden’ afdwingen. Sterker nog: het kan de koers van het land bepalen.

De verwachting is dat de VVD tekent voor nog vier jaar CDA, aangevuld met in elk geval D66. Oftewel: niet doorpakken op de meest brandbare dossiers (klimaat en landbouw), maar afremmen, doormodderen en dat alles met een anti-Europees sausje.

Geen fijne agenda voor linkse partijen, maar toch is er altijd wel eentje zo gek om genoeg stoeltjes te leveren voor nog een paar jaar stilstand. Dat biedt een enorme kans voor Volt. De partij kan, zeker richting D66, de Europese kaart spelen. Daarnaast zijn de laatste jaren Rutte zo doordrenkt van list en bedrog dat ook de andere progressieve partijen niet happig zullen zijn op een plekje in bed met de liberalen en christen-democraten.

Nee, dan Volt. Fris, jong, maar ook heerlijk onervaren. Als de beweging slim is, buiten ze hun groenheid lekker uit. Laat D66, de PvdA en wie zich verder ook aan progressieve kant aandient lekker meepraten over de door Volt te leveren ministers. Nummer 1 Laurens Dassen wil niet (‘ben te onervaren’) en nummer 2 Nilüfer Gündoğan gaf al aan dat ministers niet geselecteerd moeten worden op hun partijlidmaatschap, maar op hun vakmanschap. Bedenk als Volt welke dossiers je het belangrijkst vindt en zoek daar met je progressieve vrienden de beste man of vrouw bij. En is dat een D66’er of een socialist, dikke prima, dat maakt de vriendschap met je coalitiegenoten alleen maar hechter.

Maar als Volt progressief Nederland weet te verleiden om ‘nee’ te zeggen tegen de CDA-variant, dan haakt de VVD toch af? Dat is maar zeer de vraag, want zijn er alternatieven? FvD en de PVV zijn uitgesloten, dus op rechts is er weinig meer te halen. Bovendien is een progressief Rutte IV juist een enorme kans voor de VVD. Het zijn waarschijnlijk de laatste verkiezingen met het Teflon Stemmenkanon, dus de liberalen moeten gaan nadenken over hun toekomst.

Door tegenstribbelend mee te gaan in een progressief verhaal kunnen ze kijken welk verhaal daar het beste bij past. Is de nieuwe club succesvol, kan de VVD zich op de borst slaan en de modder van het keiharde Rutte-beleid van zich afschudden. Werkt het niet, spelen ze de ‘zie-je-wel’-kaart, sluiten ze het CDA weer in de armen en gaan ze op campagne met een rechts verhaal.

Als Volt het slim speelt, kunnen ze er dus voor zorgen dat iedereen wint, behalve het CDA.

Mocht het pokerspelletje slagen, zullen de implicaties enorm zijn. Het zal Volt bakken met media-aandacht opleveren in binnen- en buitenland. Belangrijk voor snelle verdere groei, maar ook een signaal voor de rest van Europa. Volt is een pan-Europese partij en doet in tientallen landen mee met hetzelfde, EU-breed uitonderhandelde, programma. Een goed verkiezingsresultaat zal de groei van de beweging in heel Europa versnellen en, helemaal als het leidt tot regeringsdeelname, ook tot Brussel doordringen. Met hopelijk als gevolg dat daar dezelfde beweging plaatsvindt als die ik voor de Nederlandse politiek verwacht.

Tenslotte: ik ben niet naïef. Volt gaat niet in een paar jaar oplossen wat er structureel fout zit in onze nationale en Europese democratische systemen. Daarnaast zal ook binnen Volt van alles mis gaan en zullen er beslissingen genomen worden waar ik het hardgrondig mee oneens ben. Maar Volt is de eerste politieke beweging in deze eeuw, waarvan ik het gevoel heb dat ze echt verschil kunnen maken. Dat ze oplossingen voor grote, complexe problemen dichterbij kunnen brengen voor Nederland, voor Europa en voor de wereld. Dat is een geweldig gevoel. Dus daarom: Stem Volt!

Dolf Schellekens

 

Photocredit: Waldemar Brandt on Unsplash

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1