facebook
Waarom ik niet stem voor het Oekraïne-referendum (update)

Waarom ik niet stem voor het Oekraïne-referendum (update)

Bovenal omdat de motieven van de initiatiefnemers niet deugen. Het is een referendum onder een valse vlag. Ik weiger me voor het karretje te laten spannen van een marketingstunt door GeenStijl. Het referendum zou over een handelsverdrag gaan terwijl iedereen weet dat het over iets heel anders gaat.

Dit referendum gaat vooral over onvrede die veel Nederlanders voelen over de Europese Unie. Iets wat inmiddels ook ruiterlijk wordt toegegeven door de initiatiefnemers van GeenPeil. Ze kunnen ook niet anders want het is een ingewikkeld verdrag en ze begrijpen zelf ook niet waar het over gaat. Wat zullen Jan Roos en consorten een voorpret hebben toen ze deze stunt bedachten. En het mag gezegd worden; het lijkt knap dat ze het benodigde aantal handtekeningen hebben weten te behalen. Alhoewel? Een online petitie tekenen kost weinig meer moeite dan aan een ‘deel-en-win’-actie meedoen op Facebook en GeenStijl heeft een groot bereik. Voor een groot blog als GeenStijl is het een stuk makkelijker dan voor een individuele burger.

Vanaf het begin is het duidelijk bedoeld als middelvinger naar ‘het establishment’. Dat geldt min of meer voor alles wat GeenStijl doet. Waar GeenStijl eerst nog deed alsof het om de stem des volks gaat en ze dus niet voor of tegen waren,  voeren ze nu openlijk een anti-campagne. Met een gewiekste campagne en veel publieke zendtijd hebben ze ruim 400.000 handtekeningen verzameld onder leiding van een overjarige puber met een matrozenpetje. En daarmee is het eerste referendum door het volk afgedwongen een feit. Jammer dat dit eerste referendum een farce is. GeenPeil stelt zich op als redder van de democratie. Het tegendeel is waar. Het is een uiting van een onvrede ten koste van het Oekraïense volk door een waardevol middel onjuist te gebruiken. GeenPeil had ook kunnen kiezen voor een vraagstelling die wel de lading dekt.

Als volwassenen is het gek om over het ene te stemmen terwijl we iets anders bedoelen. Deze poppenkast van GeenPeil kost een vermogen en beheerst het publieke debat (ik ben er bij deze ook in getrapt). Mocht de tegenstem winnen zal het kabinet heus geen streep zetten door de handtekening die al onder het verdrag staat. En dat weet iedereen. Rutte zal een verklaring geven en de uitkomst van dit raadgevend referendum naast zich neerleggen. Hierna kan GeenStijl nog wat roeren in de onvrede, want-we-worden-niet gehoord, en is de publiciteitsstunt geslaagd.

Uit angst voor roze plofkappen heeft Politiek Den Haag het referendum met lange tanden omarmd. De meeste partijen overigens slechts in woord en niet in daad. Alleen  D66 en de SP doen de moeite campagne te voeren (respectievelijk vóór en tegen het akkoord).Ook zij laten zich hiermee voor het karretje van de boe-roepers spannen. De Haagse politici hadden lef moeten hebben en dit misbruik van het referendum moeten veroordelen. Door niet te stemmen neem je in elk geval afstand van deze schertsvertoning. Maar wat mij betreft is het ook een oproep aan onze politici om zich niet langer te laten bangmaken door intimidatiejournalistiek.

Het gaat me zeer aan het hart dat ik op 6 april afzie van m’n stemrecht, voor het eerst sinds ik stemgerechtigd ben. Het referendum is een mooi democratisch middel. Maar nu opeens onze mening geven over een handelsverdrag? Dat doen we in andere gevallen ook niet. Er zijn genoeg onderwerpen te bedenken die misschien écht een referendum waard zijn. Bijvoorbeeld MH17, de beursgang van ABN-Amro of misschien zelfs wel de EU. Als het echt over de EU was gegaan had ik zeker gestemd, misschien zou ik zelfs wel campagne voeren. Maar ik ga niet naar het stemhokje voor een vals referendum over de rug van Oekraïne en ten koste van ons internationale aanzien. De uitslag is pas geldig bij een opkomst van minimaal 30%. Niet-stemmen is dus wel degelijk een statement.

Dit is geen volksraadpleging maar een tevredenheidsonderzoek (met dank aan Ko Colijn in VN). Dit referendum is een stinkende wind uit de rechtspopulistische onderbuik die dubbelt als marketingstunt voor het verlieslijdende GeenStijl. Geef mijn portie maar aan Fikkie. Voor wie toch gaat stemmen is mijn advies ‘voor’ te stemmen. Lees hier meer over het Associatieverdrag waar dit referendum niet over gaat.

Dit blog werd voor het eerst geplaats op 25/2

UPDATE 5/4:

Nog één nachtje slapen en het is zover, morgen mag je eindelijk stemmen. We kunnen met zekerheid stellen dat het referendum een hoop aandacht heeft gekregen. De nog behoorlijke groep mensen die zegt niet op de hoogte te zijn daar begrijp ik dan ook niets van. Die zullen waarschijnlijk ook wel eens de kerstdagen over het hoofd zien. We zijn bestookt met argumenten over diverse onderwerpen uit verschillende onderdelen van het verdrag. Zo kreeg ik nogal vaak het verhaal van de plofkippen op mijn bord. Je zult mij ook niet horen zeggen dat het verdrag ideaal is. Maar wij (en onze volksvertegenwoordigers) worden geacht een gewogen besluit te nemen. En alles afwegende ben ik dus vóór dit verdrag. Want het verbetert de kans op een beter leven voor jonge Oekraïners.

Dat neemt niet weg dat ik nog steeds uitgesproken tégen dit referendum onder valse vlag ben, alle argumenten die ik eerder aanvoerde staan nog steeds. Sterker nog, ze zijn evidenter geworden. De initiatiefnemers lieten weten dat Oekraïne ze eigenlijk geen zak interesseert en dat het ze gaat om een Nexit. Ook Bart Nijman van GeenStijl sprak woorden van gelijke strekking. Ik zou me als vrijwilliger van ‘Het Leger des Peils’ toch behoorlijk genaaid voelen nu openlijk blijkt dat je reclamefolders loopt voor schreeuwblog GeenStijl. Luuk Koelman schreef er vorige week deze column over voor het krantje Metro. Die werd geweigerd, want Metro is onderdeel van TMG; net als GeenStijl dus. Alles riekt naar cynisme, opportunisme en eigenbelang.

Ik hoop van harte dat het referendum de benodigde opkomst van 30% niet haalt en wil daarom niet stemmen (blanco stemmen draag bij aan de opkomst en is dus ook geen optie). Maar mocht aan het eind van de dag de opkomst gehaald lijken te worden beloof ik dat ik me naar het stemhokje zal spoeden. Ik wil ook niet dat mijn protest tegen dit nepreferendum ten koste van de Oekraïners gaat. Na morgen is het circus weer vertrokken, en kunnen we de troep van Jan Roos en z’n vriendjes eindelijk opruimen. Kunnen we ze echt geen rekening sturen?

@Woutel

Lees ook: Kabinet legt ‘NEE’ naast zich neer

 

Share

8 thoughts on “Waarom ik niet stem voor het Oekraïne-referendum (update)

 1. typisch een voorbeeld van ongeinformeerde linkse onderbuik onzin.
  A) het referendum gaat niet over een handelsverdrag zoals de VOOR stemmers graag willen doen geloven. juist geenstijl benadrukt dat het hier om veel meer gaat. en met reden.
  B) Er is maar een beperkte selectie waar een referenda over gehouden kan worden. de eu valt helaas niet in deze categorie, dus ja dan is dit associatie verdrag een prima keus.
  C)het is maar wat u een vermogen noemt. dit referendum kost een schijntje vergeleken met de kosten van invoering van het verdrag voor Nederland.
  D) geenstijl verlieslijdend? heeft u daar bronnen voor of is ook dit een ongefundeerd onderbuik statement?

 2. Wat een treurig artikel, en wat een onwetendheid van de schrijver. Heeft u het verdrag wel gelezen? Het is geen handelsverdrag, het is een verdag waarin veel zaken worden besproken, waaronder de handel. Juist vanwege het feit dat dit verdrag onder het mom van ‘handelsverdag’ geratificeerd moet worden maakt mij woedend. We wirden weer ergens in ‘gerommeld’ waarvan we over een aantal jaren zullen zeggen dat dit achteraf bekeken ‘niet verstandig’ was.

 3. Helemaal mee eens. Schandalig dat het eerste burgerinitiatief referendum onder valse voorwendselen (moeilijk woord reaguurders) wordt ingezet! Wordt meteen het einde voor een, op zich, prima democratisch instituut vrees ik.

 4. Laat je niet paaien door de voorstemmers en de politiek. Het hele gedraai en gekonkel om de geldverslindende EU in stand te houden. We hebben intern nog zoveel stappen te maken, waaronder efficiëntie van het EU-apparaat, zonder dat we verdere integratie met andere niet-lid staten nodig hebben.

 5. Het is misschien verstandig dat de schrijver van dit stukje in toekomst helemaal niet meer gaat stemmen, miz snapt hij er weinig van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1