facebook
Noordpool schuift richting Groot-Brittanië

Noordpool schuift richting Groot-Brittanië

Voor het eerst is vastgesteld dat de as van de aarde verschuift door schuivende watermassa’s . Dit betekent dat de Noordpool verschuift richting Groot-Brittanië. Dit heeft verdere gevolgen voor ons klimaat in de toekomst.

 

De schuivende watermassa’s zijn het gevolg van de smeltende poolkappen. Dit in combinatie met droogtes op het vasteland zorgt voor een verschuiving van de balans. Dat de polen niet statisch zijn is een bekend gegeven, de aarde wiebelt een beetje tijdens de rotatie. Rond 2000 deed zich een grote verschuiving van de aardas naar het oosten voor. Met behulp van satellietbeelden van NASA sinds 2002 hebben wetenschappers de verdere ontwikkeling in beeld gebracht.

“Dit is de eerste keer dat we hard bewijs hebben dat veranderingen in de verdeling van land en water op een globale schaal invloed hebben op de richting van de aardas.” zei hoofdonderzoeker Surenda Adhikari tegen New Scientist. De resultaten van het onderzoek helpen toekomstige veranderingen van ons klimaat beter in beeld te brengen.

 

Share

One thought on “Noordpool schuift richting Groot-Brittanië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1