facebook
Extreemrechts vertrouwt bombrieven niet

Extreemrechts vertrouwt bombrieven niet

Terwijl het onderzoek naar de bombrieven geadresseerd aan onder andere George Soros, oud-president Obama en CNN nog maar net op gang komt is extreemrechts al begonnen met bagatelliseren en zijn de eerste complottheorieën in omloop. Niet alleen in de VS maar ook in Nederland.

In plaats van even rustig afwachten op meer nieuws en onderzoeksresultaten wordt op social media, maar ook bijvoorbeeld op Fox News al gesuggereerd dat de bombrieven een ‘false flag’ zijn bedoeld om de kiezers richting de Democraten te jagen voor de verkiezingen op 6 november.

In het extreem gepolariseerde klimaat in de Verenigde Staten is het helaas niet eens meer verrassend. Persoonlijk zal ik er dan ook niet van staan te kijken als president Trump het vuurtje voor de verkiezingen nog eens op zal stoken met gelijksoortige suggesties.

Ook in extreemrechtse kringen op het Nederlandse internet krijgt een mix van leedvermaak, wantrouwen en complotdenken voorrang boven gezond verstand en geduld.

Tekenend hiervoor zijn de tweets van geradicaliseerd ex-journalist Joost Niemöller, tegenwoordig vooral bekend als complotgoeroe die gelooft in rassenleer en als verspreider van kwalijke leugens over MH-17.

Niemöller heeft er geen enkele moeite om een polonaise rechtsgekkies aan te voeren waarin de oorsprong van de bombrieven verdacht wordt gemaakt en vergelijkingen met de Rijksdagbrand worden getrokken. Ook legt hij zijn hypocrisie weer eens bloot; Toen destijds de deur van Thierry Baudet beklad werd met verf riep hij om de strengste straffen, nu Amerikaanse politici en media bombrieven ontvangen kwalificeert hij dit als een ‘boodschap’.

Ook als de toedracht ooit bekend wordt en de dader(s) opgepakt zal dit waarschijnlijk onvoldoende blijken voor velen en deze complottheorie in ontwikkeling vast onderdeel blijven van hun repertoire.

Wat mensen drijft om zo snel actuele ontwikkelingen in te kleuren met hun ongefundeerde hersenspinsels? Is het diepgewortelde paranoia of verknipte kwaadaardigheid? Joost mag het weten, maar het is een verontrustende trend.

https://twitter.com/krassenstein/status/1055282547997913088?s=21

Wouter Louwerens

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1