facebook
Heeft Thierry Baudet meer recht op zijn mening dan anderen?

Heeft Thierry Baudet meer recht op zijn mening dan anderen?

Ieder weldenkend mens begrijpt dat de bij voorbaat kansloze aanklacht van Thierry Baudet tegen minister Ollongren niets meer is dan een ordinaire publiciteitsstunt. Hoe je het ook leest, in de lezing van Ollongren is smaad noch laster te vinden, wel een mening. Uit meerdere uitingen van Baudet in combinatie met deze aanklacht blijkt vooral dat hij er zelf een nogal merkwaardige kijk op vrije meningsuiting op nahoudt.

Op welke wijze je de lezing van Kasja Ollongren ook leest, smaad of laster kun je er in elk geval juridisch niet uit herleiden. Wel degelijk een uitgesproken mening over Thierry Baudet en zijn Forum voor Democratie. Trouwens ook geen onjuistheden; wie een beetje moeite doet om FvD te volgen kan niet ontkennen dat er met regelmaat geflirt wordt met racistische ideeën.

Baudet en zijn achterban zijn niet te beroerd om het smerig te spelen; Baudet rept van ‘demonisering’ en fractiegenoot Theo Hiddema (die als advocaat in deze zaak er ook geen moeite mee heeft zijn reputatie als jurist te grabbel te gooien) zakt nog wat dieper en heeft het over ‘een vrijbrief voor Volkertjes’. Het is inmiddels een gekend trucje op extreem-rechts,  je associeert je tegenstander met de moord op Fortuyn en suggereert daarmee kwaadaardige bedoelingen.

Als de term demoniseren in deze zaak al van toepassing is het dus precies andersom. Baudet pareert kritiek op zijn partij door Kasja Ollongren verdacht te maken en hoopt haar en andere critici zo monddood te maken. Rechtse moraalridders als Ebru Umar en Theodor Holman en rechte blogs als TPO en DDS doen hijgerig mee en besmeuren daarmee juist de nagedachtenis van de door hen zo geliefde Fortuyn.

Blijkbaar heeft Baudet een nogal eenzijdige kijk op het recht van vrijheid van meningsuiting, zijn mening telt zwaarder dan die van anderen. Baudet heeft al eens gesteld dat zijn meningen feiten zijn. Ondertussen gaat hij zelf niet echt zorgvuldig om met het recht op zijn mening. Wie Baudet maar een beetje kritisch volgt weet dat hij keer op keer schaamteloos complottheorieën en nepnieuws verspreidt.

Dat Baudet als volskvertegenwoordiger graag onzin verspreidt mag hij zelf weten. Kwalijker is dat hij de mening van anderen steevast diskwalificeert. Niet alleen in het geval van de kritiek van Ollongren laat Thierry blijken nogal selectief met vrije meningsuiting om te gaan. Eerder riep hij al op docenten en weerman Gerrit Hiemstra te ontslaan omdat die een hem onwelgevallige mening waren toegedaan.

Baudet heeft een nogal nauwe opvatting over vrije meningsuiting, loopt weg voor het debat en kan niet tegen kritiek.  Dan mag je je afvragen wat hij met z’n uitgesproken mening in de politiek te zoeken heeft. Kennelijk vindt Baudet dat hij meer recht heeft op zijn mening dan anderen. Een curieuze opvatting voor een politicus die namens een partij spreekt met ‘Democratie’ in de naam.

Ik heb trouwens nog even navraag gedaan bij FvD of deze opvatting over de vrijheid van meningsuiting een formeel standpunt van de partij is. Ik verwacht geen antwoord, maar mocht het wel komen houd ik je hier op de hoogte.

@Woutel

Share

One thought on “Heeft Thierry Baudet meer recht op zijn mening dan anderen?

  1. U schrijft “ik verwacht geen antwoord” wel, zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten. Ik heb geen antwoord ontvangen van mijn email aan u dd 18-02-2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1