facebook
Stuurt Baudet Wilders met vervroegd pensioen?

Stuurt Baudet Wilders met vervroegd pensioen?

Thierry Baudet is ’the New Kid on the Block’ aan de rechterkant van het politieke spectrum. Ergens tussen nu en 2022 zijn we toe aan nieuwe parlementsverkiezingen. Heeft Geert Wilders reden zich zorgen te maken?

Sinds 2005 is Geert Wilders met zijn PVV heer en meester aan de meest rechterzijde van ons politieke spectrum. In 2017 is daar verandering in gekomen. Ten opzichte van jubelende peilingen eerder viel de uitslag voor de PVV tegen, ondanks het feit dat de PVV wel degelijk tweede is geworden bij die verkiezingen.

Er zijn voor die uitslag een aantal redenen aan te wijzen; De politieke tendens is weer iets naar het midden bewogen, misschien vooral omdat het presidentschap van Trump tegenvalt. Traditioneel rechtse partijen als VVD en CDA hebben de retoriek van Wilders overgenomen. Maar bovenal, er waren kapers op de kust, Jan Roos namens VoorNederland en in verwaarloosbare mate die ander Jan (Dijkgraaf) voor GeenPeil.

Er was echter maar één opponent aan de uiterst rechtse zijde die echt wist te scoren en dat was Thierry Baudet met zijn Forum voor Democratie. Samen met strafpleiter Theo Hiddema bezet FvD nu twee zetels in ons parlement. Een knappe prestatie.

En dat betekent slecht nieuws voor Wilders. De PVV heeft voor het eerst een opponent op uiterst rechts. Hoewel Baudet nu nog vriendelijk is ten opzichte van Wilders kan dat in de toekomst veranderen, en welk verweer heeft Wilders tegen het FvD? Inhoudelijk zijn ze het namelijk op grote lijnen eens.

Baudet kan er op elk moment op wijzen dat Wilders vooralsnog niets bereikt heeft. Forum voor Democratie is in tegenstelling tot de PVV wél een partij. Daarbij komt dat kiezers, links of rechts, houden van verandering. En Thierry is wat dat betreft bij opiniemakers en media al een tijdje en waarschijnlijk voorlopig nog  het snoepje van de maand.

Door z’n intellectualistische verhaal en minder grof voorkomen kan Baudet bovendien de rechterzijde van CDA en VVD bereiken terwijl voor Wilders daar de koek wel op is. Het is makkelijker uit te komen voor een stem op Baudet en zijn verfijnde lijst (Hiddema!) dan voor Wilders en zijn veertig straatrovers. En hij gebruikt moeilijke woorden, spreekt Latijn en speelt piano. Het beste van twee werelden?

Als in de peilingen steeds meer kiezers richting Baudet gaan kan het hard lopen. Dat is al eerder gebleken bij de golf van Fortuyn via Bos naar Wilders. Heeft Wilders met zijn PVV de veerkracht om zichzelf opnieuw uit te vinden? Dat is maar zeer de vraag. Wilders is inmiddels zo’n beetje het langstzittende Kamerlid en omdat de PVV nooit een echte partij geworden is deze volledig afhankelijk van de partijleider.

Het programma van FvD en de PVV schelen niet heel veel. Het lijkt lijkt onwaarschijnlijk dat Wilders snel een antwoord vindt op het charisma van Baudet die bovendien een snelgroeiende beweging achter zich heeft. De achterban van Baudet is deels nieuw omdat hij ook traditionele kiezers bereikt vanwege iets meer vocabulaire. Zijn jongere achterban bestaat ook uit  (alt-)rechtse studenten voor wie Wilders oud nieuws is en Fortuyn iets uit de geschiedenisboekjes.

Dus ja, de inschatting dat FvD de grootste partij op de rechterflank gaat worden is niet onredelijk. Is het goed nieuws voor Nederland dat het Forum voor Democratie de grootste partij op rechts wordt? Dat moet blijken maar valt te betwijfelen. Het lijkt lijkt onwaarschijnlijk dat Wilders snel een antwoord vindt op het charisma van Baudet die bovendien een snelgroeiende beweging achter zich heeft. Maar Baudet en zijn FvD kunnen een wolf in schaapskleren blijken.

Hoewel Baudet een grote woordenschat heeft maakt hij zich keer op keer schuldig aan het retweeten van nepnieuws en bedient hij zich graag van pseudowetenschappenlijke theorieën. Het kan jeugdige overmoed, effectbejag of verkiezingsretoriek zijn. Maar zo lang Thierry Baudet zich niet volwassen opstelt valt er ook met zijn partij geen zaken te doen als het er echt om gaat.

Je zou bijna hopen dat er nog wel een paar zeteltjes voor de PVV overblijven, al was het alleen maar omdat een populistische wachtgeldtrekker met beveiliging er ook niet uit ziet. Maar de kans dat Baudet het stokje van Wilders overneemt is heel reëel.

@Woutel

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1