facebook
Rutte kan de formatie nog redden: door héél snel op te stappen

Rutte kan de formatie nog redden: door héél snel op te stappen

Nog voor het debat over de kwestie Omtzigt kon beginnen bleek Mark Rutte de Judas te zijn die Pieter Omtzigt wilde wegpromoveren om zo geen last meer van hem te hebben. Uiteindelijk blijkt Wie is de Mol een stuk spannender en ingewikkelder dan deze politieke soap. Wil de spoedige formatie waar Rutte steeds op aandringt nog een kans maken is er nog maar één oplossing: het wordt tijd dat de premier een functie elders zoekt. In ieders belang.

Dat Rutte een betrouwbaarheidsprobleem heeft werd het deze Witte Donderdag weer eens benadrukt. Uit de gespreksnotities blijkt klip en klaar dat Rutte degene was die een oplossing suggereerde voor het ‘probleem Omtzigt’ door hem minister te maken. Een week geleden ontkende hij dit nog glashard, hij beweerde zelfs dat niemand er nooit uitleg over zou gaan geven. Ook verkenners Ollongren en Jorritsma blijken creatief met de waarheid te zijn omgegaan, maar die waren al uit beeld en zullen waarschijnlijk geen lange politieke toekomst meer hebben.

Het lijkt er dus op dat Rutte opnieuw struikelt over Pieter Omtzigt, en dat terwijl die zelfs afwezig is. Dat Rutte een notoire leugenaar is, was al ruim voor de verkiezingen bekend, het kostte hem zijn laatste kabinet. Ondanks dat werd de VVD opnieuw de grootste in de verkiezingen en blijkbaar versterkte dat Rutte in zijn waan dat hij een zonnekoning is die overal mee weg kan komen. Na de doofpotaffaire over toeslagen waar Rutte persoonlijk bij betrokken was probeerde hij vlak na de verkiezingen als een volleerd autocraat het parlement te saboteren. Dat lachen we toch niet weg?

Misschien is het ook een verklaring voor de haast van Rutte om te snel te willen formeren. Door zijn eigen gedrag is dat nu een onmogelijkheid geworden. Het is maar zeer de vraag of andere partijen nog willen samenwerken met een VVD waarvan Rutte de politiek leider en beoogd premier is. Met de in het verschiet liggende parlementaire enquetes naar Groningen en de Toeslagenaffaire is Rutte voor een volgend kabinet een nog groter risico geworden dan hij al was.

Mocht Rutte nog iets willen doen in het algemeen belang, dan heeft hij maar één optie: opstappen. Misschien is een spoedig vertrek van Rutte het enige dat een hervatting van de formatie nog mogelijk maakt en nieuwe verkiezingen kan voorkomen. Nieuwe verkiezingen die voor de VVD waarschijnlijk desastreus zouden verlopen en het politieke landschap flink zouden opschudden. Als Rutte zelf niet opstapt is het aan zijn partij om hem zo snel mogelijk te wippen. Maar of ze dat durven en kunnen?

Alle andere partijen zouden het over één ding snel eens moeten kunnen worden: Mark Rutte is definitief over datum.

Wouter Louwerens

 

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -

photocredit: bady abbas on Unsplash

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1