facebook
PvdA: Nieuwkomers zijn voortaan tweederangsburgers

PvdA: Nieuwkomers zijn voortaan tweederangsburgers

De Tweede Kamer heeft donderdag ingestemd met een verplichte participatieverklaring voor nieuwkomers. De partijen die hiermee ingestemd hebben maken zich schuldig aan discriminatie. Ook is de verklaring in strijd met zichzelf.

Dat van nieuwkomers verwacht wordt dat zij participeren in de samenleving is een goede zaak. Vanzelfsprekend wat mij betreft. Toch heeft de Tweede Kamer besloten dat nieuwkomers voortaan hiervoor moeten tekenen op straffe van een boete.

De enige voorwaarde waaraan je moet voldoen om verplicht te worden deze verklaring te tekenen is je herkomst. Hoewel je van alle Nederlanders mag verwachten dat zij hun best doen een steentje bij te dragen wordt niet van alle Nederlanders verwacht dat zij dit zwart op wit verklaren. Er wordt dus door dit voorstel van Lodewijk Asscher onderscheid gemaakt van wat wij verwachten van goed burgerschap op basis van herkomst. Daar is een woord voor: discriminatie.

In de verklaring staat dat je niet met opzet mag discrimineren. Maar juist door deze verklaring alleen aan nieuwkomers te vragen maakt de overheid zich daar zelf schuldig aan. Ik sluit niet uit dat het eisen van deze verklaring daarom juridisch niet deugt.

Er is al de verplichte inburgeringscursus, het toevoegen van deze verklaring is niet alleen discriminerend maar ook een papieren tijger. Het feit dat er van alles misgaat bij die cursussen door malafide bureautjes die profiteren van immigranten is direct de verantwoordelijkheid van Ascher. Pak dat aan als je resultaat wilt boeken Lodewijk, maar het ziet er niet naar uit dat de PvdA die kans nog krijgt na 15 maart.

@Woutel

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1