facebook
Patriottisme is on-Nederlands

Patriottisme is on-Nederlands

In een opzichtige flirt met de PVV-stemmer kwam Sybrand Buma namens het CDA deze week met een wel heel erg on-Nederlands idee. Nederlandse scholieren moeten voortaan de dag openen door staand het Wilhelmus te zingen.

Het is op de eerste plaats natuurlijk belachelijk dat je als serieus politicus met zo’n oppervlakkig  voorstel komt in verkiezingstijd. Ten tweede is het een wel heel erg opzichtige flirt met de PVV-achterban. Het idee van Buma zal weinig Nederlanders aanspreken. Dit soort kitscherige uitingen van vaderlandsliefde passen helemaal niet bij ons. We zijn veel te nuchter voor dat soort symboliek, en dát is een dan wel weer een typisch Nederlandse eigenschap.

Symbolische uitingen van vaderlandsliefde zijn gezellig tijdens Koningsdag en voetbaltoernooien en niet meer dan dat. Dit soort overdreven gedoe is leuk in Amerikaanse films maar hoort niet in het klaslokaal. Er zijn andere gedeelde waarden waarin heel wat meer Nederlanders zich zullen herkennen; zaken als vrijheid, tolerantie en handelsgeest bijvoorbeeld. Dat zijn geen exclusief Nederlandse kwaliteiten maar wel begrippen die we allemaal prettig vinden.

Dat extreemrechtse partijen als de PVV zich van dit soort symboliek bedienen is gebruikelijk, dat is deel van het businessplan. Dat Buma het doet is een lullige poging om rechtse kiezers binnen te harken. Als je iets wilt doen met de Nederlandse identiteit op Nederlandse scholen zou het goed zijn meer aandacht te besteden aan reuzen als Erasmus, Spinoza en Hugo de Groot. Daar kunnen onze jongste landgenoten (en hun ouders) pas wat van opsteken!

Grappig is dat politici hierbij vaak de Amerikaanse term patriotisme in de strijd gooien. Zo spreekt Wilders van de ‘patriottische lente’ en heeft Ascher de term ‘progressief patriottisme’ verzonnen.

Waarom noem ik het een Amerikaanse term? Omdat dit soort chauvinisme en vlagvertoon weinig te maken heeft me de historische Nederlandse patriotten. De patriotten in de 18e eeuw streden voor democratisering en vrijheid van meningsuiting. Diezelfde patriotten waren veelal anti-orangisten bovendien! Het idee dat scholieren dagelijks een loflied op Willem van Oranje moeten zingen zouden zij dus héél erg gek gevonden hebben.

@Woutel

Share

One thought on “Patriottisme is on-Nederlands

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1