facebook
Nexit? Bullshit! Referendum in Nederland onmogelijk

Nexit? Bullshit! Referendum in Nederland onmogelijk

Een eventueel Nexit-referendum spookt door het publieke debat. Geheel volgens verwachting zullen Geert Wilders en zijn vriendjes van GeenStijl het onderwerp nog flink opkloppen. Een referendum over een uittreding van de Unie is niet mogelijk. Dus het is zonde om hier met z’n allen veel tijd en aandacht aan te besteden.

Voorspelbaar als hij is begon Wilders meteen vrijdag al op de trom te roffelen nadat het Leave kamp gewonnen bleek te hebben. Wilders scoorde in binnen- en buitenland koppen met het nieuws dat Nederland wat hem betreft snel zal volgen. Media en sensatiegerichte opiniepeilers wakkeren het vuurtje nog eens aan. ‘Nederlanders willen ook een referendum’ en ‘dat zou best eens tot een Nexit kunnen leiden’ is de tendens in veel berichtgeving.

Ook Thierry Baudet blijft voorspelbaar in zijn rol en pleit voor een referendum over uittreding. Waarschijnlijk is het spotlicht tijdens ‘zijn’ Oekraïnereferendum hem zo goed bevallen dat hij graag weer wat aandacht naar zich toe trekt met iets dat helemaal niet kan. Ook hij weet natuurlijk verdomd goed dat dit referendum in Nederland niet mogelijk is.

In Nederland hebben we een correctief referendum, een volksraadpleging over wetten of verdragen die zijn aangenomen maar nog niet in werking zijn getreden. Dat is op geen enkele wijze van toepassing op ons EU-lidmaatschap. Een nieuwe referendumwet voor de Tweede Kamerverkiezingen is onmogelijk. En daarna hoogst onwaarschijnlijk.

De enige wijze waarop een referendum over een Nexit mogelijk is is als deze wordt uitgeschreven door de regering. Dus Wilders zal het tot inzet van de verkiezingen maken. Maar het is een illusie dat Wilders (evt met andere Eurofoben) een meerderheid in de Tweede Kamer krijgt. Dus ook na de verkiezingen zit een Nexit-referendum er niet in.

Er is dus geen enkele reden om tijd te verspillen aan een discussie over een onhaalbaar referendum. Bovendien zijn er genoeg andere onderwerpen om het over te hebben in aanloop naar de verkiezingen. En misschien mag Wilders daar straks nog blij mee zijn als onzekerheid en spijt bezit nemen van Groot-Brittannië en misschien zelfs de Brexit niet eens doorgaat.

@woutel

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1