facebook
Nee, het is niet normaal dat de PVV de grootste is geworden en dat moeten we ook niet normaal vinden.

Nee, het is niet normaal dat de PVV de grootste is geworden en dat moeten we ook niet normaal vinden.

Ik heb wel even nodig gehad om de uitslag van de verkiezingen, en de reacties daarop, te laten bezinken. Waarschijnlijk was ik niet de enige. Het is niet normaal dat de extreemrechtse PVV de grootste partij van Nederland is geworden. En het is ook niet normaal dat heel veel mensen doen alsof dat niet zo erg is.

Een partij die volgens het eigen verkiezingsprogramma actief een groot deel van de Nederlandse bevolking wil discrimineren of erger is niet normaal. Het is ook niet normaal dat miljoenen mensen dat negeerden omdat de haatzaaier des vaderlands na bijna twintig jaar zei dat je dat allemaal niet zo letterlijk moet nemen.

Het is niet normaal dat een politicus die hier de verkiezingen wint een openlijk fan is van autocraten als Poetin en Orbán en niet eens het fatsoen had om zich te verontschuldigen tegenover de nabestaanden van MH-17. Een winnaar die de steun aan Oekraïne het liefst per direct wil stoppen en ons daarmee in gevaar wil brengen.

Het is niet normaal dat het leeuwendeel van de rechtse partijen besloten heeft om racist en landverrader Wilders niet uit te sluiten. Een opportunistische inschatting uit eigen belang die nu in hun eigen gezicht ontploft.

Het is niet normaal dat praatprogramma’s en opiniemakers doen alsof het allemaal business as usual is. Een nieuwe dag een nieuwe verkiezingsuitslag. Als je de buitenlandse media leest staan we heel erg anders op de kaart.

Niets aan de hand

Het is niet normaal dat heel veel Nederlanders opzettelijk dom zijn. Want hoe dom ze ook zijn, ze weten verdomd goed (of kunnen dat op z’n minst weten) dat het programma van de PVV nul oplossingen biedt, heel veel geld kost, en mogelijk niet eens haalbaar is. Maar alles is de schuld van de politiek en vluchtelingen, dus misschien helpt een stem met je middelvinger. Want dat stond in de Telegraaf en op Facebook.

Want alles is de schuld van de partijen waar ze eerder op stemden en die zijn opeens allemaal links. Ik heb in mijn leven nog nooit een links kabinet meegemaakt. Kennelijk is het normaal om geen enkele verantwoordelijkheid te dragen voor je eigen stem uit het verleden. Kennelijk is het normaal om te denken dat de politiek overal verantwoordelijk voor is, en dat de rest van de wereld niet bestaat.

Het is niet normaal dat rechtse opiniemakers ons troosten met de suggestie dat het niet zo’n vaart zal lopen. We hebben immers instituties, verdragen en wetten. Alsof dat een garantie biedt. In Rusland en Hongarije ging het mis en in Polen, Brazilië en de Verenigde Staten scheelde het (vooralsnog) weinig. Steek lekker je kop in het zand.

Het is echt niet normaal dat mensen die zich zorgen maken om onze democratie het en demonstreren tegen extremisme het verwijt krijgen de democratie niet te respecteren. Het is echt niet normaal dat volgevreten VVD-ers die nog nog nooit iets gepresteerd hebben nu in talkshows schreeuwen dat een samenwerking met extreemrechts de wil van het volk is. In hun geile opwinding vergeten ze zelfs de spelregels van democratie.

Dit is niet normaal

Het is volslagen abnormaal dat anonieme racisten op social media nu vinden dat mensen met een migratie-achtergrond en linkse politici en activisten mogen bedreigen en intimideren. Immers Geert heeft gewonnen. Het is volslagen abnormaal dat een extreemrechtse voormalig hoogleraar en senator oproept tot het ontslag van ambtenaren.

Niets aan dit alles is normaal. Het is het gevolg van decennia lang normaliseren van extreemrechts gedachtengoed. Het is het gevolg van luie media die kijkcijfers en clicks verkiezen boven degelijke journalistiek. Het is het gevolg van rechtse partijen zonder lef die van de weeromstuit de extreemrechtse retoriek van Wilders kopieerden en hem  daarmee salonfähig maakten. Haat werd normaal gemáákt.

De bal ligt bij onze nieuwe volksvertegenwoordigers. Hoe ver willen zij gaan om haat verder te normaliseren? Laat je vooral niet wijsmaken dat je gek bent of naïef, of dat je overdrijft. Onze democratie en de rechten van Nederlanders werden nooit eerder zo bedreigd.

Wouter Louwerens.

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -

Beeldcredit: PVV

Share

One thought on “Nee, het is niet normaal dat de PVV de grootste is geworden en dat moeten we ook niet normaal vinden.

  1. Het is daarentegen volstrekt normaal dat als beroepspolitici langdurig de problemen van het volk negeren uit verwaandheid, politieke correctheid, baantjesbejag of domheid, dat het volk diezelfde beroepspolitici dan uiteindelijk een keer goed zat raakt en voor de verandering maar eens iets heel anders uitprobeert!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1