facebook
Het kattenorgel, een pijnlijk instrument

Het kattenorgel, een pijnlijk instrument

Op de afbeelding hierboven zie je een katzenklavier: een soort orgel waarmee je een aantal katten kunt bespelen. De katten worden bevestigd in het orgel, nadat je een toets aanslaat raakt een hamertje een kat op de staart. Door de katten op toonvolgorde van hum stem te zetten zou je zo muziek kunnen maken.

Volgens de overlevering was het kattenorgel een uitvinding van de 17e eeuwse Duitse geleerde Athanasius Kircher, hij zou het instrument ontworpen hebben om een Italiaanse prins op te vrolijken. Kircher was een zeer gerespecteerd geleerde, hij schreef zo’n 40 boeken over diverse onderwerpen, las Egyptische hiëroglyfen en bestuurde micro-organismen onder de microscoop. Hij werd door zijn brede interesse en grote kennis beschouwd als de Duitse Leonardo da Vinci.

Kircher ontwierp en bouwde diverse machines die hun tijd ver vooruit waren. Ook het ontwerp van het kattenorgel was van zijn hand. Historici betwijfelen echter of het instrument ooit echt gebouwd is. Waarschijnlijk is het ontwerp een grap geweest, bovendien zou het orgel absoluut geen zuivere muziek produceren.

Toch bestaat er een verslag van de Franse schrijver Jean-Baptiste Weckerline waarin het instrument bespeeld werd. Dit verhaal maakt het juist ongeloofwaardiger dat het katzenklavier ooit bestaan heeft; het orgel werd hierin namelijk bespeelt door een beer…

Toch heeft het idee in zekere zin recent nog navolging gekregen. In het filmpje hieronder zie je iemand die een kattenorgel bespeelt gemaakt met speelgoedkatjes.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1