facebook
Hopen op een burgeroorlog

Hopen op een burgeroorlog

In de rechtse media is het tegenwoordig bon ton om te speculeren over een op handen zijnde burgeroorlog. Niet alleen meer in de alt-rechtse hoekjes van het Nederlandse internet maar ook onder meer gangbare journalisten en columnisten maakte deze gedachte opgang. Een gevaarlijke en ongefundeerde trend.

Het lijkt bij sommige opiniemakers ter rechterzijde wel bijna alsof ze hopen dat Nederland in een burgeroorlog verzeild raakt.  Een gevaarlijk idee omdat hun lezerspubliek zich toch al een bubble bevindt waar een hoop complottheorieën en subjectieve feiten de toon van het debat bepalen. Het risico is bovendien dat hun lezers zo geconditioneerd worden dat ze deze dreiging serieus nemen wat kan leiden tot radicale uitspattingen.

Daarnaast is de gedachtengang weinig realistisch. Jazeker islamitisch radicalisme is een probleem. Het feit dat Nederland tot nu toe de dans is ontsprongen betekent dan ook zeker niet dat er nooit een aanslag in ons land plaats zal vinden. In rechtse kringen is het allang niet meer ongebruikelijk te denken dat eigenlijk alle moslims, ook die in Nederland, onze manier van leven kapot willen maken.

Dat idee is absurd en geenszins te beargumenteren, en het zou bepaalde invloedrijke opiniemakers sieren als ze dat eens onder het licht brengen. Maar zelfs als je in deze angstneurose mee zou gaan is het idee van een burgeroorlog bespottelijk. Het aantal Nederlandse moslims ligt tussen de 5 en 6 procent en is dus een kleine minderheid. Zelfs als je denkt dat (en dan ben je dus in de war) die allemaal op korte termijn de wapens tegen ons op willen nemen zou het een nogal korte en ongelijke strijd zijn.

Het wensdenken van bepaalde journalisten, columnisten, politici en hun (online) achterban kan vroeg of laat leiden tot discriminatie, onderdrukking en gewelddadige escalatie. Het mag niet onvermeld blijven dat de profeten van een burgeroorlog dan mede verantwoordelijk zijn. En of het nu uit overtuiging is of vanwege hun marktwaarde het wordt hoogste tijd dat deze hitsers hun invloed eens écht serieus nemen en bij zichzelf ten rade gaan.

@Woutel

 

Share

3 thoughts on “Hopen op een burgeroorlog

  1. Het mag niet onvermeld blijven dat de hardnekkige wegkijkers en goedpraters ruimschoots vooraf gingen aan onvoorstelbare ellende èn de huidige profeten van een burgeroorlog. Die goedpraters zijn niet mede, maar in hoofdzaak verantwoordelijk.

  2. Ook in Duitsland spreekt men openlijk over een komende burgeroorlog, dat is geen louter nederlands sentiment. Niemand wenst dit, maar iedereen kan de tekenen aan de wand lezen. Om hetgeen dat broeit enkel aan rechste opiniemakers of een in een bubbel levend lezerspubliek toe te schrijven is ronduit pervers. De escalatie komt vooralsnog niet van “rechts”, maar is geïmporteerd, of komt van de kant van Antifa.

    De Duitse regering leeft klaarblijkelijk in de veronderstelling dat aankomende ellende te voorkomen is door “haatberichten” op facebook en twitter te censureren. De Duitser-in-de-straat heeft echter geen facebook of twitter nodig om van de ellende van ongecontroleerde asieltoestroom kennis te mogen nemen, hiervoor hoeft men enkel de deur uit te gaan, en soms hoeft zelfs dat niet meer, maar wordt men thuis bezocht.

    En de vraag is of de overheid nog lang de baas in eigen land gaat zijn, mocht dit alles zo doorgaan. De tijd zal het leren….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1