facebook
Het Franse woord voor trendwatcher is charlatan 

Het Franse woord voor trendwatcher is charlatan 

In goed Nederlands oplichter, maar charlatan klinkt beter. Dat ze zichzelf het liefst trendwatcher noemen is logisch, dat suggereert een zweem van professionaliteit. Deze ‘beroepsgroep’ stamt direct af van sterrenwichelaars en handlezers. De belangrijkste kwaliteit om succesvol te zijn als trendwatcher is een goed gevoel voor marketing en zelfpromotie. Het gaat erom dat je gezien wordt, en gek genoeg draagt bekendheid an sich al bij aan je geloofwaardigheid. Het zou logischer zijn als het andersom zou werken, maar je hoeft de tv maar aan te zetten om te weten dat het niet zo werkt.

Het voorspellen (trendwatchen) is eigenlijk bijzaak en kan op twee manieren. Je kunt zaken voorspellen die er al zijn, maar nog niet door iedereen gezien. Zo wist jij misschien vijf jaar geleden al wel wat een foodtruck is, maar je moeder nog niet. De makkelijkste manier om de toekomst te voorspellen is er gewoon een gooi naar doen. Dit heeft als bijkomend voordeel dat je lekker aansprekende trends kunt verzinnen en dus meer aandacht voor jezelf genereert. Ook deze techniek werkt prima want vrijwel niemand denkt er een jaar later aan om te checken of je voorspellingen zijn uitgekomen. Trouwens wel leuk om toch eens te doen.

 

Grigori Raspoetin, wijlen Trendwatcher des Vaderlands in Rusland

De bekendste trendwatcher van Nederland is Adjiedj Bakas. Om onduidelijke redenen is hij zelfs Trendwatcher des Vaderlands. Zoiets hadden ze vroeger ook in Rusland. En in beide gevallen blijkt het mis te gaan als voorspellers zich met het heden bemoeien. Zo blijkt Bakas vandaag in de Volkskrant een nogal verstoord wereldbeeld te hebben. Dit bleek gister ook al uit een fittie op Twitter met Asha ten Broeke. Kortom trendwatchers mogen ons best vermaken met amusante voorspellingen, maar het publieke debat kunnen ze zich beter buiten houden.

Mijn advies aan Bakas: trendwatcher blijf bij je leest! En val mij er niet te veel mee lastig. En wat betreft het duiden van het heden? Dan heb ik toch meer vertrouwen in historici dan in toekomstvoorspellers. Tot slot nog een voorspelling voor 2016: Aan het eind van dit jaar heeft Bakas zijn krediet verspeeld. Óf hij is lijsttrekker voor VNL.

@Woutel

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1