facebook
Het CIDI en Forum voor Democratie

Het CIDI en Forum voor Democratie

Over Hanna’s handige hulp bij vlekjes, en Thierry van der Hollevaete.

Ohoh, de hypocrisie was weer niet van de lucht de afgelopen tijd. Cidi-directeur Hanna Luden struikelde op Twitter meteen al over haar woorden, om het Forum voor Democratie de maat te nemen – anderen de maat nemen, dat beschouwt het Cidi immers al sinds zijn oprichting als zijn exclusief en onvervreemdbaar recht – “De leiding van het FvD moest nu korte metten maken met zich antisemitisch uitende FvD jongeren.”

Luden moest wel even ferm doen, naar buiten toe. Het Cidi heeft FvD immers omarmd. Nu moest zij de eerdere vrijages van uitgerekend de Cidi-jongeren (CiJo) en de  staf en directie van het Cidi zelf met FvD, zoals bij de ‘keppel-op’ manifestatie in mei 2019 in Den Haag – verdoezelen en zo de relatie voor straks stilletjes veilig stellen. Want FvD is immers betrouwbaar ‘pro-Israël’, daar is het haar om begonnen. Zo’n antisemitisch vlekje, dat poetsen we weg, net als we gedaan hebben bij die andere FvD-coryfee, Annabel Nanninga, die eerder ook absolutie heeft gekregen van Luden, in de NRC nog wel, voor haar jarenlang joden-jennende tweets. Ironie was dat. Hadden we niet goed begrepen.

De doorgeslagen roeptoeter van het Cidi, Hidde ‘de lasterkoning’ van Koningsveld, had op Twitter, zo werd gemeld, ook alleen maar goede woorden voor FvD (waar hij zelf intens mee sympathiseert). ‘Ze hadden schoon schip gemaakt, zo hoorde je dat te doen’. Met schone lei op naar de volgende ronde, als het aan hem ligt.

Baudet zelf hebben we in de hele affaire overigens gezien noch gehoord; normaliter het ijdele haantje-de-voorste, heeft hij dit maal het woord laten doen door de tweede garnituur. Dat is weloverwogen beleid: zo blijft hij buiten beeld, daar ‘heeft hij zijn mensen voor’. Ook dat is ijdelheid.

Wat het Cidi en zijn zegslieden, van directeur Luden tot de genante roeptoeter van Koningsveld nog steeds niet begrijpen wil of begrijpen kan, is dat het echte probleem veel dieper zit; dat anti-joods racisme en het belijden van een ‘pro-Israël attitude’ perfect samen gaan. Het zijn twee kanten van dezelfde medaille. Nationalisten, chauvinisten en racisten zien ‘de vreemdeling’ het liefst vertrekken, omwille van de ’zuiverheid’ van de eigen soort. ‘Arisering’ is daarvoor een te besmette term, zoveel historisch benul heerst nog wel in die kringen, dus noemen we het streven ‘boreaal’ en zetten we onze grootste onschuldig-verbaasde Baudet-ogen op als iemand daar over valt. ‘Boreaal’, het klinkt chique en vooral: geleerd en gewichtig en daar houdt hij van, de man die graag poseert als intellectuele zwaargewicht en het parlement heeft toegesproken in het Latijn. Thierry van der Hollevaete, hoe chique klinkt dat?

Hoe het Cidi ook beklemtoont dat het antisemitisme afkomt van ‘links’ in de politiek, van humanitaire organisaties, van kritische NGO’s, Joods of Israëlisch of Palestijns, van de BDS-beweging of uit welke hoek ook, of van de VN en haar organen, het is een rookgordijn. Een politiek rookgordijn om kritiek op decennia van Israëlische onderdrukking en annexatie, kritiek die inderdaad en G’ddank komt uit de hoek van die gesmade NGO’s en andere organisaties, aan het zicht te onttrekken. Anti-Joods racisme echter, komt vanouds van rechts, zoals vrijwel alle racisme in ons soort samenleving, en zal van rechts blijven komen. En het valt het Cidi niet te vergeven dat het zijn ziel daar mee verbonden heeft, en tevens met het belasteren van alle kritiek op het Israëlische beleid. Op beide fronten is het Cidi door het morele ijs gezakt. Slechts met brutale bluf, gewiekste intimidatie en morele chantage houdt het zich overeind.

FvD bevindt zich al vanaf de oprichting in traditioneel rechts-nationalistische vaarwater, alle excuus-smoesjes van Baudet ten spijt. ‘Make the Netherlands white again’. Het Cidi voelt zich, als trouwe lakei van het Israëlisch nationalisme daarom prima thuis bij het FvD – en omgekeerd – en wil best een handje helpen, zolang Forum en zijn voorgangers maar die ‘pro-Israël’ houding uitventen (die meer nog weg heeft van ‘pro-Groot-Israël, de PVV voorbij). En niet te opzichtig anti-Joods racisme prediken alstublieft dankuwel. Want dat valt op. Dan moet het Cidi weer aan de damage-control.

Zoals het dat moest in 2019, vanwege medefinanciering met  joodse restitutie-gelden van een reis naar Israël, waaraan de Vlaamse rechtsradicalen Wim en Sam van Rooy konden deelnemen, vader en zoon en beiden actief in het Vlaams Belang. Of toen Luden bij een eigen rondreis op de Westelijke Jordaanoever gesignaleerd werd in het informatieve gezelschap’ van de veroordeelde extreemrechtse kolonist David Ha’ivri. Of zoals toen het Cidi kritische joden weigerde toe te laten tot een bijeenkomst met Minister Kaag. Of zoals bij Nanninga.

NASCHRIFT. Het begin van dit stuk veronderstelt ‘hypocrisie’ bij het Cidi en zijn directeur Luden. Daarmee wordt haar vermoedelijk geen recht gedaan, er lijkt nog iets anders aan de hand. Zij retweet een tweet van haar voorganger, Naftaniel, die meldt dat hij een poster van het Comité 4/5 mei – uit de krant – voor zijn raam gehangen heeft. Naftaniel schrijft, met kennelijke instemming van de retweetende Luden: “

“Zo. De poster van de #ikHerdenk actie voor 4 en 5 mei, die vandaag in de kranten staat, hangt voor mijn raam. Laat ook per Twitter of Facebook met foto’s zien dat je meedoet. Samen herdenken en stilstaan bij de vrijheid, juist nu!”

Vrijheid is ondeelbaar, net als mensenrechten. Wie anderen hun vrijheid onthoudt, is zelf onvrij, en heeft bovendien het morele recht niet vrijheid voor zichzelf op te eisen.

Met haar niet aflatende steun aan het Israëlische beleid, dat de Palestijnen hun laatste restje ‘vrijheid’ zal gaan afnemen, behoort Luden – net als Naftaniel overigens – tot het kamp van degenen die er beter aan doen het woord ‘vrijheid’ niet in de mond te nemen. Zij en hij, zij doen het wel, en daarmee zijn we de hypocrisie voorbij. Hypocrisie veronderstelt nog een vorm van besef van waarheid en leugen. Dat besef speelt hier geen rol meer. Zij leven in hun eigen werkelijkheid, die zij voor waarheid houden.

Als we hier niet kunnen spreken van hypocrisie, hoe moet deze geesteshouding dan wel heten? Ik weet eigenlijk maar een toepasselijke kwalificatie: schoolvoorbeeld van cognitieve dissonantie.

 

Jaap Hamburger

Voorzitter Een Ander Joods Geluid

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Je donatie is op verzoek van de auteur bestemd voor Een Ander Joods Geluid.

Mijn gekozen donatie € -
Share

One thought on “Het CIDI en Forum voor Democratie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1