facebook
Er staat vandaag een antisemiet op De Dam.

Er staat vandaag een antisemiet op De Dam.

Het is vandaag 4 mei. Dodenherdenking. Er is al jaren gedoe over welke doden we herdenken, maar iedereen is het er wel over eens dat we hoe dan ook de doden van de Tweede Wereldoorlog herdenken. En dan in het bijzonder de slachtoffers van de holocaust. En dan geloof ik ik ook nog alle slachtoffers van alle oorlogen nadien en sindsdien. Dat lijkt me niet zo erg. Maar er staat vandaag een antisemiet op De Dam. Je mag niet protesteren tegen het geweld in Gaza, daar waar dagelijks kinderen vermoord worden. Dit nooit meer.

Op zich is een antisemiet op De Dam niets bijzonders. Die vind je daar al eeuwen. Joodse mensen hebben het nooit makkelijk gehad in Amsterdam, en nu nog steeds niet. Marokkaanse jongens die het onderscheid niet kunnen maken tussen Nederlandse joden en de staat Israël. Rotterdamse voetbalsupporters. Demonstranten. De meeste demonstranten tegen de oorlog in Gaza worden  al antisemitisch genoemd omdat ze de mogelijke genocide niet verdragen. Maar vandaag staat er een bijzonder prominente antisemiet op De Dam.

Tijdens de oorlogsjaren werden er zo’n 48.000 joden afgevoerd uit Amsterdam. Een onbevattelijk aantal. Anne Frank heeft nooit geweten hoeveel het er waren. En vandaag staat er een antisemiet op De Dam. De voorzitter van de Tweede Kamer in Den Haag. Tussen 1942 en 1944 werden 14.000 joodse Hagenaars gedeporteerd en en ruim 12.000 van die mensen werden vermoord. Tachtig jaar later staat er een antisemiet op De Dam in Amsterdam. De voorzitter van de Tweede Kamer, ons parlement.

De situatie in Israël en Gaza maakt een hoop los. Er zijn nog steeds mensen ontvoerd door Hamas en de doden van 7 oktober liggen nog vers in het geheugen. Er zijn mensen die de reactie van Israël onverstandig en disproportioneel vinden. Er zijn hoe dan ook veel te veel slachtoffers, ruim dertigduizend doden in Gaza. Het leidt tot verdeeldheid buiten Israël. Volgens sommigen is het antisemitisch om kritiek te hebben op Israel. Nu en de afgelopen decennia. Op 4 mei 2024 staat er een antisemiet op De Dam in Amsterdam. Martin Bosma, de voorzitter van de Tweede Kamer. Namens jou en mij.

Martin Bosma, die beweerde dat Hitler een socialist was. Martin Bosma die als eerste de klassieke antisemitische omvolkingstheorie introduceerde in Nederland. Omvolking is een germanisme, de term “Umvolkung” komt letterlijk uit Nazi-Duitsland. PVV-er Martin Bosma is sinds 2023 voorzitter van de Tweede Kamer. Er staat op 4 mei een antisemiet op De Dam. Hij vertegenwoordigt het Nederlandse volk als voorzitter van de Tweede Kamer.

Martin Bosma werd voorzitter van de Tweede Kamer omdat hij volgens veel leden van die Tweede Kamer een goede voorzitter van de Tweede Kamer zou zijn, zijn jarenlange racisme zijn we vergeten.

Het antisemitisme van de PVV is nooit een geheim geweest, en dat van Bosma al helemaal niet. Deze vier mei staat Bosma op De Dam. Opdat we nooit vergeten. Ik zal om acht uur twee minuten stil zijn. Maar misschien zouden we moeten schreeuwen.

Wouter Louwerens

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -

Beeldcredit: Wikipedia, rechtenvrij.

 

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1