facebook
De bloeddorst van The Post Online 

De bloeddorst van The Post Online 

 

Iedere Nederlander geboren voor de 21e eeuw kent bovenstaande foto. Een schokkende herinnering aan de moord op de vooraanstaande Nederlandse politicus Pim Fortuyn op 6 mei 2002. Wat mij betreft is het twijfelachtig deze foto te gebruiken om je politieke mening kracht bij te zetten en ronduit abject hiermee personen met een andere mening monddood te maken. Toch gebeurt het.

Ik gebruik deze foto niet om mijn eigen mening kracht bij te zetten. Dat kun je anders opvatten, ik weet dat het een gevoelig onderwerp is, maar ik vraag je dan alsnog even door te lezen. Het is best ingewikkeld, ik geef hier meteen toe dat ik destijds niet op Fortuyn gestemd heb of gestemd zou hebben. Wel stel ik dat Fortuyn, onder andere, een voorvechter was van de vrije mening.

Ik heb geen lijntje met Pim. Mijn idee is dat Pim Fortuyn het op zijn minst bezwaarlijk zou vinden dat zijn herinnering gebruikt -of wat mij betreft misbruikt- wordt om anderen monddood te maken. Ik vind het zelfs verwerpelijk, en in de herinnering die ik aan Pim Fortuyn heb zou hij het ook verwerpelijk vinden. Ik durf zelfs te stellen dat De Vloek van Fortuyn het publieke debat de mond snoert.

Iemand duiden met een herinnering is subjectief. Daarom moet je er voorzichtig mee zijn, de overledene kan zich immers niet verweren. Mocht Pim Fortuyn zich in zijn eigen katholieke hemel bevinden zou het misschien handig zijn als hij vanuit daar een keer een signaal geeft. Het zou hem passen en misschien ook nog eens uitzicht geven op een heuse heiligverklaring.

Helaas is er in Nederland minstens één opiniesite die het niet zo nauw neemt met de nagedachtenis aan Fortuyn. The Post Online. The Post Online is een rechts blog gerund door opiniemaker Bert Brussen.

Feitelijk schrijft Brussen zelf niet meer zo veel. Hij plaatst vooral linkjes naar columns, filmpjes en interviews waarin critici van bijvoorbeeld Wilders of Baudet voorkomen. Met regelmaat plaatst hij daaronder de foto van het levenloze lichaam van Pim Fortuyn of minstens een referentie in de tekst.

Wat wil je daarmee eigenlijk zeggen Bert? Is iedereen met een ander wereldbeeld dan jij medeschuldig aan de moord op Fortuyn? Is iedereen met een ander wereldbeeld dan jij schuldig als er nog eens zo iets gebeurd? (Hoe zit het dan met Els Borst? Is dat de schuld van alle Nederlandse christenen?) Of doe je het voor effectbejag? Of hóóp je misschien dat er nog een keer zoiets gruwelijks gebeurt?

Jij mag het zeggen Bert. Je bent welkom in de reacties hieronder. De enige verklaring die ik kan bedenken is dat je doet aan lijkenpikkerij. Voorbij het eigen gelijk. Dat is je motto toch?

Wouter Louwerens

Hieronder een paar recente voorbeelden van stukjes die Bert Brussen ondertekende met de foto van Fortuyn:

Oprichter De Dagelijkse Standaard in NRC: blijf Baudet demoniseren

NPO legt met alle gemak verband tussen FvD en ‘rechtse clubs als Erkenbrand’

Schokkend: anoniem hoofdredactioneel commentaar NRC agressiever en zieker dan ooit

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1