facebook
BN’ers vormen een steeds ondragelijker deel van ons narcistisch erfgoed

BN’ers vormen een steeds ondragelijker deel van ons narcistisch erfgoed

Er is in Nederland een volstrekt ingedikte kliek van bekende Nederlanders (BN’ers) ontstaan die televisieprogramma’s maken, uitgenodigd worden in praat- of interviewprogramma’s om over hun programma’s te praten, die uiteindelijk vroeg of laat hun eigen praat- of interviewprogramma starten om daarin vervolgens BN’ers uit te nodigen om over hun respectievelijke televisieprogramma’s te praten, enzovoort, enzovoort. Zeg maar de volstrekt perverse ‘Circle of Life’ van het Nederlandse medialandschap.

Praat- en interviewprogramma’s op de Nederlandse televisie maken inmiddels een vast onderdeel uit van ons narcistisch erfgoed. De boodschap is dat je pas interessant bent als je iets doet wat je aan iedereen tegelijk laat weten. Nog interessanter word je als je je opwerpt als iemand die eigenlijk overal verstand van heeft. Wat de meeste regelmatig terugkerende gasten daarnaast nog met elkaar gemeen hebben, is dat ze volstrekt verslaafd zijn geraakt aan publieke aandacht.

Een verslaving aan publieke aandacht vormt niet zelden de aanzet tot een nadere individuele beklimming van de ladder van ons narcistisch erfgoed. Het Mediapark Hilversum fungeert daarbij als ons nationale trainings- en afstudeerinstituut voor publiek narcisme. Waar elders binnen de maatschappij zelfbevlekking zoveel mogelijk wordt vermeden, is zelfbevlekking binnen het Nederlandse medialandschap een eerste afstudeervereiste.

Zoals iedereen weet, is een eigen praat- of interviewprogramma op de Nederlandse televisie verworden tot de heilige graal voor elke BN’er en would be presentator. Zonder eigen praat- of interviewprogramma ben je maar gewoon een BN’er, een programmamaker, een would be presentator of een occasional gast die bij de gratie van god, de talkshowhost of de presentator af en toe mag aanschuiven. Met een eigen praat- of interviewprogramma daarentegen ben je die geslaagde BN’er die de top van onze narcistische voedselketen heeft bereikt. Daar bepaal jij wat er vervolgens van de narcistische kaart wordt gegeten.

De weg daar naar toe bestaat voor het merendeel uit het te pas en te onpas laten horen van jouw woke mening over allerlei onderwerpen waarvan je eigenlijk nauwelijks verstand hebt. Dit kan via het schrijven van columns, door aan te schuiven als kekke sidekick van een talkshowhost of door zelf frequent te worden uitgenodigd door telkens opnieuw actief de publiciteit te zoeken. Het helpt daarbij enorm als je overal verstand van denkt te hebben of gezegend bent met een enorm ego. Juist zulke types zijn bij uitstek voorbestemd om op te klimmen op de ladder van ons narcistisch erfgoed. Dat zoiets niet geheel zonder gevaren is, tonen ons de ontwikkelingen van de afgelopen maanden wel.

Voorbeelden van BN’ers die in hun eigen narcisme worden gesmoord

Er zijn er namelijk de nodige die ons vroegtijdig ontvallen. Juist doordat ze er zo goed in slaagden om zich narcistisch gedrag eigen te maken. We weten allemaal hoe het afliep met die vreselijk onfortuinlijke coaches van ‘The Voice of Holland’. Volstrekt talentvolle jongens die ongetwijfeld op weg waren naar hun eigen praat- of interviewprogramma, maar die helaas zijn omgekomen bij die vreselijke narcistische ongelukken die zomaar uit de lucht kwamen vallen. Niemand van hen die überhaupt iets zag aankomen vanwege het enorme ego dat hun blikveld verduisterde.

Er zijn er ook die erover klagen dat zij en hun gezin regelmatig met de dood bedreigd worden en dat dit toch te gek voor woorden is. Hoewel ik doodsbedreigingen ten zeerste afkeur, lijkt er toch wel enig verband te bestaan met het te pas en onpas laten horen van woke meningen over onderwerpen waarvan ze eigenlijk nauwelijks verstand hebben. Deze doodsbedreigers voelen zich ongetwijfeld bedreigd in hun individuele narcisme wegens andermans publieke narcisme. Soort zoekt soort zullen we dan maar zeggen. Op een bepaalde manier zijn het dus gelijkgestemden die elkaar treffen.

Daarnaast zijn er nog die vandaag de dag worden beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag inside narcisme. Hoewel ik grensoverschrijdend gedrag ten zeerste afkeur, kunnen beschuldigingen van narcisme toch nauwelijks als een echte verrassing komen? In het geval van dit dubbele talkshowongeluk geldt dat zowel voor de beschuldigde als voor zijn verdediger en zijn twee drieste metgezellen. Alle BN’ers met een eigen praat- of interviewprogramma hebben immers de ladder van ons narcistisch erfgoed met goed gevolg doorlopen en zijn getraind in zelfverheerlijking.

Tenslotte lijkt het er op dat vrouwelijke BN’ers hun narcisme beter kunnen verbergen of er misschien ook gewoonweg een stuk minder gevoelig voor zijn? In het algemeen vertonen vrouwen nu eenmaal meer empathie, hetgeen doorgaans een sterke contra-indicatie is voor narcisme. Een enkele uitzondering daargelaten van niet-woke omhoog gevallen types die kritiek op dubieuze reclameopnamen in een arm land afdoen door sociale media alle schuld in de ‘schoenen’ te schuiven.

Art Huiskes (onderzoeksjournalist)

Beeld: Door Jan Cossiers – Details of painting at the Prado Museum siteNarciso at the Prado, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31705464

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1