facebook
Baudet belazert zijn achterban

Baudet belazert zijn achterban

Deze week bereikte het gedoe over de afwezigheid van Thierry Baudet in de Tweede Kamer een klein hoogtepunt in de media. D66 Kamerlid Jan Paternotte was het zat en liet dat weten op Twitter. Stelt D66 zich aan of hebben de Democraten een punt?

Het lijkt mij logisch dat je een goedbetaalde, democratisch gekozen parlementariër kunt afrekenen op zijn werkzaamheden. Zeker als je kiest voor een politicus als Baudet die heeft beloofd de boel een beetje op te schudden. Ik bedoel als je het dekbed zo graag wilt opschudden, is het wel handig als je in de buurt van de slaapkamer bent.

Baudet kwam uiteindelijk wel met een reactie; andere fractievoorzitters zijn ook niet altijd overal aanwezig. Thierry heeft het zelfs voor ons op een rijtje gezet:

Zo bezien lijkt Baudet een punt te hebben. Maar de fractievoorzitter van het Forum doet aan misleiding. Ten eerste lijkt het hier te gaan om plenaire debatten, terwijl het nu juist de belangrijke begrotingsdebatten zijn waarin Baudet schittert in afwezigheid.

Bovendien heeft Baudet het hier over fractievoorzitters die afwezig zijn. Dat betekent niet dat partijen niet aanwezig zijn bij deze debatten. Grotere fracties hebben namelijk woordvoerders die kennis van zaken hebben die elk debat voeren.

Thierry Baudet heeft natuurlijk wel een punt als hij stelt dat het als kleine fractie lastig is om bij elk debat aanwezig te zijn én kennis van zaken te hebben. Toch lukt het andere kleine fracties wel om op meerdere onderwerpen een bijdrage te leveren zoals blijkt uit de comeback van Jan Paternotte:

Het is onmiskenbaar lastiger voor kleine fracties om zich op elk onderwerp goed voor te bereiden. Maar juist voor een partij als Forum voor Democratie die zo kritisch is op de gang van zaken is het belangrijk je ook te laten gelden in die Kamer waar je als nieuwkomer knap twee zetels behaald hebt. Het is geen bijbaantje, het is een functie die bovenmodaal betaald wordt en het lijkt ook niet zo dat Thierry wat beters te doen heeft tijdens debatten. Toch?

Voor de harde kern van Baudetfans zal het waarschijnlijk niet zoveel uitmaken. Toch vind ik het gek. Als je kiest voor een uitgesproken kandidaat mag je toch ook verwachten dat hij het vuur uit z’n schoenen loopt (en dus niet letterlijk) na zo’n klinkende overwinning? Gezien de vele steunbetuigingen lijkt dat niet zo te zijn, het zou mij zelfs niet verbazen als Baudet Politicus van het Jaar wordt. En dat bewijst eens te meer dat het bij zijn achterban meer gaat om vorm dan om inhoud.

@Woutel

P.S.: Het kan natuurlijk ook zijn dat Baudet zijn collegae liever vermijd om moeilijke vragen te vermijden. Of doe ik nu aan complotdenken?

Share

One thought on “Baudet belazert zijn achterban

  1. Spijkers op laag water zoeken, jaloezie. Je hoeft het met Baudet niet eens te zijn, maar om zo kinderachtig te proberen een storm in een glas water te laten ontstaan….
    Respect voor Baudet dat er zo enorm op hem gereageerd wordt, het geeft aan dat men hem als concurrent ziet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1