facebook
Wierd Duk: de man die van nepnieuws zijn beroep  heeft gemaakt

Wierd Duk: de man die van nepnieuws zijn beroep heeft gemaakt

Een paar jaar geleden had nog niemand van Wierd Duk gehoord. Tegenwoordig is de razende reporter met de bijbehorende daadkrachtige naam alomtegenwoordig in het publieke debat. En meestal omringd door controverse.

Wierd Duk is verslaggever voor de Telegraaf, hierin publiceert hij stukjes over de stand van het land. Over het algemeen gaat dat over de vermeende toename van onveiligheid en de al even onfeitelijke dreigende islamisering. Ook is hij bekend als ‘opiniemaker‘ voor onder andere WNL en gelooft hij sterk in het gegeven dat Nederland op de rand van een burgeroorlog staat.

Opmerkelijk aan het oeuvre van Duk is dat hij als journalist, danwel verslaggever altijd een stevige mening in zijn stukjes verwerkt. Zijn bronnen zijn doorgaans anoniem maar worden opgevoerd als de stem van het volk.

Met statistieken, feiten en onderzoeken heeft Wierd weinig. Dat kan voor een deel zijn populariteit onder aanhangers van PVV en FVD verklaren. Ook zijn gedrag op social media is aangepast aan de mores in die kringen. Wierd staat niet open voor kritiek, heeft inmiddels half Nederland de tyfus geblockt en als de kritiek hem echt te gortig wordt activeert hij z’n beruchte trollenleger.

Wierd is dus nogal snel op zijn pik getrapt. Hij is vol van de vrijheid van meningsuiting, maar als een ander zijn vrije mening uit dan zijn de rapen gaar. In de verzameling tweets hieronder zie je een paar aardige voorbeelden. Als je daar niet genoeg aan hebt is Google je beste vriend.

Op zijn beurt is Wierd de beste vriend van extreemrechts. In zijn artikelen waarbij hij anonieme bronnen zoekt bij een vooringenomen standpunt moeten de islam, de elite en alles wat linkser is dan de VVD of het CDA het tot vervelens toe ontgelden.

Wierd leeft in een Nederland op de rand van de afgrond dat niet bestaat. Nederland is een veilig, gelukkig en welvarend land. Toen hij nog voor het AD schreef heette zijn rubriek Wierd Peilt de Stemming. Wie zijn werk een beetje volgt weet die titel onjuist was. Het had moeten zijn: Wierd Maakt de Stemming.

Er blijven twee interessante vragen over aan Duk, die hij ook zichzelf eens zou moeten stellen: Beste Wierd, geloof je echt zo heilig in de Ondergang van het Avondland of is het gewoon je verdienmodel? En wat wil nu nu eigenlijk zijn, opiniemaker of stemmingmaker?

Mijn indruk is dat hij vooral geniet van al die aandacht in de herfst van z’n carrière en slim bedacht heeft dat er bij zoveel vraag naar nepnieuws dus ook een markt is voor nepjournalisten.

@Woutel

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -

P.S: Beste Wierd, je begrijpt dat je als je naar aanleiding van dit stukje je je trollen op me afstuurt je het een en ander bevestigt? Zie maar, mijn trollen zijn cooler.

Share

5 thoughts on “Wierd Duk: de man die van nepnieuws zijn beroep heeft gemaakt

  1. Heerlijk stuk, leuk geschreven, mijn complimenten. Ik mag me inmiddels ook rekenen tot de groep critici die geblokt zijn op Twitter. Best prettig dat ik die extreem rechtse vuilspuiterij van hem niet meer hoef te lezen.

  2. Wel grappig vandaag de trending hashtag op twitter #afscheidnemenvanDuk. Laat zien dat veel mensen genoeg van hem hebben en zijn trollennieuws niet meer lusten. Deed Duk 80 jaar geleden hetzelfde, dan werd na de oorlog ter dood veroordeeld en geëxecuteerd, wat Max Blokzijl overkwam.

    1. Uit al die infantiele opmerkingen van bovengenoemde goedmens drammers aangaande Wierd Duk moet ik opmaken dat de veldtocht al enige tijd geleden is begonnen. Jullie hebben een monopolie op de waarheid waar je eigenlijk niets aan kunt doen..het zit in jullie genen en is tot ontwikkeling gebracht tijdens de opvoeding en volbracht in jullie opleiding. Een realistische kijk op de wereld is jullie totaal vreemd, totdat oom agent voor de deur staat met een bericht wat je niet wil horen. Het debat is dankzij jullie al jarenlang morsdood..Jullie willen niet praten of discussies aangaan over alles wat niet klopt in NL, want jullie hebben gelijk..einde bericht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1