facebook
Recept voor een liberale wooncrisis (ter stimulering van de vermogensopbouw)

Recept voor een liberale wooncrisis (ter stimulering van de vermogensopbouw)

Recept voor een liberale wooncrisis (ter stimulering van de vermogensopbouw)

Voeg de onderstaande ingrediënten in de juiste volgorde toe en creëer daarmee een nationale en uiterst giftige wooncocktail:

– hef met ingang van 2012 het ministerie van Volkshuisvesting (VROM) op als zelfstandig ministerie, zodat de landelijke beleidsfocus op wonen grotendeels uit beeld verdwijnt (GO.nu)

– zet met ingang van 2012 in op de afbouw van verzorgingshuizen, zodat ouderen gedwongen worden om langer dan verantwoord in veel te grote woningen te verblijven om daarmee uiteindelijk woningschaarste te creëren (Zorgvisie)

– introduceer met ingang van 2013 een verhuurderheffing op sociale huurwoningen, zodat woningcorporaties structureel minder nieuwbouw kunnen realiseren om daarmee uiteindelijk woningschaarste te creëren (VNG)

– zorg tegelijkertijd voor het actief stimuleren van de verkoop van sociale huurwoningen over de gehele linie, zodat de schaarste aan sociale huisvesting de vrije huren en daarmee de algemene koopbereidheid doen stijgen (AD)

– stuur de Minister voor Wonen in 2015 op missie naar het buitenland om de sociale woningmarkt actief aan te prijzen bij investeerders, zodat het aandeel sociale huurwoningen verder daalt en de vrije huren en daarmee de algemene koopbereidheid verder stijgen (Het Parool)

– laat de Minister voor Wonen bij zijn afscheid in 2017 claimen dat de woningmarkt loopt als een zonnetje, waardoor de indruk ontstaat dat er nauwelijks nog problemen op de woningmarkt bestaan en de stille ramp zich gestaag verder kan voltrekken (Duurzaam Gebouwd, zie pagina 11)

– wis tenslotte al je sms’jes hierover, zodat deze nooit in de openbaarheid kunnen komen 😉

Meer achtergrondinformatie over de giftigheid van de verschillende ingrediënten is te vinden onder de respectievelijke links.

Missie geslaagd?

Vanuit een liberaal oogpunt lijkt de missie grotendeels geslaagd. De schaarste op de woningmarkt en de torenhoge vrije huren hebben de huizenprijzen en daarmee de vermogensopbouw van huiseigenaren namelijk tot op grote hoogte doen stijgen. Vanuit sociaal oogpunt is er daarentegen een nationale ramp gecreëerd.

De schaarste op de woningmarkt en de torenhoge vrije huren hebben er namelijk toe geleid dat noch sociale huurders noch starters noch doorstromers of zij-instromers nog adequate mogelijkheden hebben om op korte termijn geëigende huisvesting te vinden. Het aantal daklozen is de afgelopen jaren mede als gevolg hiervan meer dan verdubbeld.

Statushouders verblijven veel te lang in asielzoekerscentra, omdat gemeenten te weinig sociale huurwoningen beschikbaar hebben om hen uit te kunnen plaatsen. Nieuw aangemelde asielzoekers slapen soms noodgedwongen buiten, omdat de opvangcapaciteit van asielzoekerscentra mede als gevolg hiervan ernstig in het gedrang is gekomen.

Vooropgezet plan of een bizarre samenloop van omstandigheden?

Als er sprake is van een bizarre samenloop van omstandigheden, dan hebben de verschillende bewindspersonen van Rutte I, II en III hun beleid grotendeels gemaakt met oogkleppen op. Dat is zeer verontrustend te noemen.

Als er daarentegen sprake is van een vooropgezet liberaal plan, dan is dat nog veel verontrustender te noemen en grenst dit aan ambtsmisbruik. Hoewel mijn onderbuikgevoel hint op een vooropgezet plan, houdt mijn gezond verstand het vooralsnog op een bizarre samenloop van omstandigheden. En uiteraard op een ongeëvenaard brevet van onvermogen voor Rutte I, II en III.

Art Huiskes (onderzoeksjournalist)

Photo by Kvnga on Unsplash

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1