facebook
Is het einde van de PVV nabij?

Is het einde van de PVV nabij?

Het lijkt opeens een beetje flets bij de PVV, de tweede partij van Nederland. Hebben ze er eigenlijk nog wel zin in?Alle uitingen van de eenmanspartij worden met de dag voorspelbaarder en Geert Wilders is na ruim tien jaar opeens niet meer het lievelingetje van de media. Komt dat nog wel goed?

Op de een of andere manier lijkt de vertrouwde hofnar van de Nederlandse politiek opeens uit gratie. Nadat Geert Wilders ruim tien jaar in het centrum van de belangstelling stond krijgt hij anno 2018 nog maar weinig aandacht. Kortom, Geert Wilders heeft een probleem.

De PVV bestaat ongeveer twaalf jaar en heeft niets voor elkaar gekregen. De PVV heeft een verleden bomvol schandalen en is nu ze voor het eerst meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen nog steeds niet in staat geschikte kandidaten te vinden. Niet alleen lopen potentiële kandidaten weg omdat ze zich niet kunnen vinden in het partijverhaal, maar daarnaast zitten er nogal wat rotte appels tussen de kandidaten die wel door de ballotage komen.

Zelfs in Rotterdam, de belangrijkste stad, moest de PVV de kandidaat-lijsttrekker terugtrekken. En het was nota bene Geert Wilders zelf die beloofde de verantwoordelijkheid te nemen voor een goede kandidaat in in de havenstad. In diezelfde stad beloofde Wilders een grote demonstratie maar in de praktijk marcheerde alleen de NVU en Pegida met hem mee. Inclusief de door de NSB zo geliefde Prinsenvlag en met pleinvulling door het Vlaams Belang.

Het is natuurlijk ook niet makkelijk voor de PVV. De retoriek van Wilders kent elke Nederlander uit z’n hoofd. Ook Henk en Ingrid hebben inmiddels wel door dat Wilders na twaalf jaar niets heeft waargemaakt en zich niet houdt aan zijn verkiezingsbeloften.

Misschien moet Geert Wilders de publieke arena verlaten en kiezen voor een rustig leven in Hongarije of de Verenigde Staten. Vanwege het beveiligde leven dat hij lijdt (pun intended) is er wat mij betreft geen enkel Kamerlid dat meer aanspraak maakt op een riante wachtgeldregeling dan hij. En dat meen ik nog ook.

Voor zijn partij voorzie ik weinig toekomst. Wilders heeft weinig sympathie voor zijn eigen fractie (ik zie Bosma nog wel overstappen naar FvD), de lokale kandidaten zijn bij voorbaat besmette amateurs, en hij laat geen structuur achter. De PVV is namelijk geen partij, ondanks die ‘P’. Wilders heeft verzuimd van de PVV een partij te maken en daarmee geen erfgenamen. Wilders heeft er al dan niet bewust voor gekozen geen erfenis achter te laten. Zonder Geert Wilders geen PVV.

Misschien onderschat ik Geert Wilders en zijn PVV. Misschien heeft de oude vos nog een trucje achter de hand om Baudet, zijn voornaamste concurrent, aan te pakken. Maar het lijkt er vooralsnog niet op.

Wilders kan misschien nog een beetje scoren met de gemeenteraadsverkiezingen. Het is niet onredelijk te denken dat de PVV nu ze in meer gemeenten meedoet (maar veel minder dan de bedoeling was) nog best wat zeteltjes kans scoren bij de komende verkiezingen. Het is gezien de voortekenen ook niet onredelijk te verwachten dat die fracties vooral relletjes zullen veroorzaken.

Bovendien is het eventuele succes van de PVV bij voorbaat geflatteerd. Het Forum voor Democratie, de belangrijkste concurrent doet alleen in Amsterdam en samen met Leefbaar Rotterdam in de havenstad mee. Interessant om die twee steden in de gaten te houden. Gaat de nieuwe wijn in oude zakken het daar winnen van het origineel? Ik vermoed van wel want FvD en Baudet hebben de publicitaire wind mee en Wilders lijkt daar geen antwoord op te hebben.

Wilders lijkt vervreemd te zijn van zijn eigen electoraat. De PVV keldert in de peilingen. Geert Wilders is hofnar af, zijn op opvolger staat klaar. Sterker nog, de nieuwe hofnar heeft zijn plekje al ingenomen. De hofnar is dood, lang leve de hofnar!

@Woutel

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1