facebook
Alvast het programma voor Corona-Bevrijdingsdag

Alvast het programma voor Corona-Bevrijdingsdag

Het einde van de coronapandemie is in zicht. Over niet al te lange tijd zitten alle gewenste prikken erin en kunnen we afscheid nemen van de laatste maatregelen. Dat betekent dat het tijd is om een nationale feestdag te plannen die z’n weerga niet kent. Wat mij betreft wordt het de fuif van de eeuw, want we hebben genoeg om te vieren. Ik doe alvast een voorzetje voor het programma als jullie het niet erg vinden.

Voordat ik met mijn voorzetje kom wil ik graag benadrukken dat we serieus wat te vieren hebben. Ga in gedachten even terug naar het begin van deze pandemie. De angst en onzekerheid over je eigen gezondheid en het leven van jezelf en je dierbaren is straks niet meer nodig. Behandelingen van levensbelang die lang niet konden zijn steeds meer mogelijk. De wetenschap is een wereldwonder; nooit eerder werden zo snel zoveel effectieve vaccins ontwikkeld. Één daarvan zelfs in Leiden.

Dan leven we ook nog eens in een rijk land waar we nu al, of bijna, in aanmerking komen voor een vaccin. Bedrijven en gezinnen zijn met steun overeind gehouden door de overheid. Was de aanpak goed genoeg? Misschien niet, en zeker niet voor iedereen, maar er zijn delen van de wereld waar het heel veel slechter was en is. Daar moeten we het zeker nog over hebben straks. Maar binnenkort krijgen we onze vrijheid en kansen terug, dat is iets om te vieren.

En niet zomaar iets om te vieren: zodra de laatste maatregelen zijn afgeschaft is het tijd voor een een nationale feestdag, of een paar weken later tenminste. Mag dat wat kosten? Ja, dat mag wat kosten. En wat zijn die kosten nou eigenlijk? Een extra vrije dag? Wat subsidies voor evenementen? Er zijn het afgelopen jaar slechtere investeringen gedaan dan deze investering in de nationale moraal. En met een beetje geluk hebben we met z’n allen nog wat geleerd ook van deze pandemie en wordt het nieuwe oude normaal nog beter dan het oude oude normaal. Hoe motiverend is dat? Daar kun je moeilijk een prijskaartje aan hangen.

En trouwens, tweede pinksterdag was dit jaar de laatste nationale feestdag die niet in het weekend valt, de eerstvolgende is paasmaandag op 18 april 2022. En het is ook niet zo alsof we alle feestdagen het afgelopen jaar volledig benut hebben. Genoeg gedraald; met trots presenteer ik mijn concept-programma voor Corona-Bevrijdingsdag 2021, binnenkort in jouw agenda:

Programma Corona-Bevrijdingsdag 2021:

We beginnen de dag met traditionele nieuwjaarsduiken door het hele land om lekker fris te beginnen. Het voelt toch een beetje als een nieuw begin, en het is ook weleens lekker om niet midden in de winter de branding in te rennen met een Unoxmuts op je kop. We spreken wel af dat iedereen mee mag doen, ook de wappies en de antifakkies, want na deze episode moeten we elkaar gewoon weer in de ogen kunnen kijken. Ook al heeft het door de partypoopers allemaal wat langer geduurd dan nodig is. Zand erover.

Daarom verzorgen Willem en zijn Engelen aansluitend gratis koffie op het Malieveld en het Museumplein en bakt Wybren van Haga zoete broodjes voor iedereen. Sywert zorgt voor de feestelijke aankleding, misschien kan hij alvast wat slingers gaan knutselen van overgebleven mondkapjes.

Om de dag wat koninklijke allure te geven lassen we een ouderwetse Koninginnedag in. Koningin Máxima en haar gezin brengen een bezoek aan Urk en Oranjeverenigingen door het hele land organiseren vrijmarkten, aubades, ringsteken en wat dies meer zij. In Amsterdam houden alle Nederlandse Elftallen en de Olympische Ploeg een rondvaart door de grachten, dus gooi je Snollebollekes Juichcape nog niet weg. Voor de voetbaljongens geldt natuurlijk dat ze ongeacht hun klassering op het EK gewoon mee mogen doen. We moeten er wel aan denken wat vaarwater vrij te houden, want Sail Amsterdam is inmiddels ook in volle gang. De bootjes die niet passen kunnen naar Delfsail.

Tijdens het officiële gedeelte geven Mark Rutte en Hugo de Jonge onder het toezicht van premier Kaag een persconferentie op feestelijke schoenen waarbij definitief een ruimhartige bonus voor de zorg wordt toegezegd. Daarna gaan we met z’n allen nog een keer heel hard klappen voor de zorg, en ditmaal hoeven we ons daar achteraf niet voor te generen.

In het zuiden van Nederland rijden die dag dubbele carnavalsoptochten, en als er te weinig trekkers zijn komt Farmers Defence Force een handje helpen. In Landgraaf doen we een dagje Pinkpop. Jeangu Macrooy opent en Duncan Laurence sluit af. Irma ondersteunt dit met gebarentaal. Volgens onbevestigde berichten verzorgt de Golden Earring een allerlaatst verrassingsoptreden.

We sluiten de dag feestelijk af met een groots vuurwerk op het strand van Scheveningen (georganiseerd door de gemeente Den Haag) en in het hele land krijgt de horeca een ontheffing van sluitingtijden voor twee weken. We doen het natuurlijk op een vrijdag, zodat iedereen de volgende dag kan uitslapen en er nog wat afterparties kunnen worden georganiseerd in het weekend. Als je daar geen zin in hebt kun je natuurlijk ook gewoon naar het museum of theater om het feest af te sluiten.

Laten we de coronacrisis net zo saamhorig beëindigen als we eraan begonnen.

Het belangrijkste moeten we niet vergeten. Als we het grootste feest van de eeuw willen vieren moeten we naar Bevrijdingsdag kijken. En met name naar de avond daarvoor. Op de avond voor het grootste feest van de eeuw houden we een Nationale Dodenherdenking. Dan zijn we twee minuten stil voor de slachtoffers. Dan wordt het echt een waardevol feest, het herdenken is er misschien een beetje bij ingeschoten.

Wouter Louwerens

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -

Photocredit: selbst, CC BY-SA 2.0 DE <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/de/deed.en>, via Wikimedia Commons

Share

One thought on “Alvast het programma voor Corona-Bevrijdingsdag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1