facebook
Forum moet niet zeuren over uitsluiting

Forum moet niet zeuren over uitsluiting

Ondanks de klinkende overwinning van Forum voor Democratie lijken ze dat in de provincies niet te kunnen vertalen in meeregeren. Worden ze onterecht in de hoek gezet of stellen ze zich aan?

Over alle provincies gemeten is Forum voor Democratie (FvD) in maart de grootste partij van Nederland geworden. Toch lijkt die zetelwinst zich niet om te zetten in bestuurlijke deelname, FvD doet daar pissig over, maar is dat wel terecht?

In het versplinterde politieke landschap van nu stelt de grootste zijn eigenlijk niet meer zoveel voor. Nog niet zo heel lang geleden zouden partijen als CDA, VVD en PvdA hun hand niet omdraaien voor het zetelaantal dat FvD nu scoorde. Maar fair is fair, FvD is de grote winnaar.

Maar dan komt de periode na de verkiezingen. En dan blijkt de grootste winnaar niet mee te doen. Wiens schuld is dat? Vooral die van FvD. Ze hebben zich ten eerste onaantrekkelijk gemaakt door sinds jaar en dag extreemrechtse retoriek en racistische complottheorieën te verspreiden;

Vervolgens hebben ze ruzie gemaakt met bijna alle andere partijen door ze ervan te beschuldigen elitair en dom te zijn en als een kartel te opereren. Als slogan was er #stemzeweg, en natuurlijk werd er op de man gespeeld. Dat die anderen dan niet zo enthousiast zijn met je in bed te kruipen is niet heel erg verrassend.

Daar komt bij dat de grote winnaar nogal wat leugentjes heeft verkocht tijdens de campagne. Neem bijvoorbeeld die 1000 miljard klimaatkosten van Baudet die inmiddels met zo’n 900 miljard weerlegd zijn. Het hele programma van Forum blijkt ook nog eens onbetaalbaar, in de meest provincies was er überhaupt geen programma en bleven de kandidaten onzichtbaar.

Het lijkt er op dat ze niet kunnen rekenen. Grofweg vertegenwoordigen ze een vijfde van de Nederlandse stemmers. En ja, de winst is indrukwekkend maar dat is nog steeds maar een vijfde.

In Rotterdam zagen we dat in 2018 ook met Leefbaar Rotterdam. Die kromme logica dat de grootste winnaar vanzelfsprekend mee zou moeten besturen. Kunnen ze niet rekenen? Of geloven ze dat een stem op FvD meer waard is dan die op een andere partij? Elke stem is evenveel waard, elke meerderheid dus ook.

Vroeger werkte een van de kopstukken van FvD (Nanninga) voor GeenStijl; ‘huilie huilie’ noemden ze dit soort gedrag daar toen. Leer nu zelf maar eens rekenen en stop met janken.

En trouwens, eigenlijk wíl FvD helemaal niet meedoen in de provincies. Je zou maar verantwoordelijkheid moeten dragen. Dan blijft er weinig te schoppen over…

Het is allemaal zo doorzichtig.

@Woutel

Share

One thought on “Forum moet niet zeuren over uitsluiting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1