facebook
Een hetze tegen GeenStijl!

Een hetze tegen GeenStijl!

Het lijkt erop dat de populaire website GeenStijl opeens van alle kanten onder vuur ligt. GeenStijl en zustersite Dumpert worden beschuldigd van seksisme. Het begon met een column in NRC, vervolgens een brief van honderd bekende vrouwen in de Volkskrant en inmiddels zijn alle media op GeenStijl gedoken. Is er sprake van een hetze?

NRC-columniste en micro-bioloog Roseanne Hertzberger opende het vuur met een column waarin ze adverteerders wijst op de vrouwonvriendelijke inhoud van GeenStijl en Dumpert. Voor aardig wat adverteerders was dit zelfs reden om niet meer met deze site geassocieerd te willen worden.

Deze week volgde er een brief van ruim honderd vrouwen in de Volkskrant waarin Hertzberger flinke steun krijgt. Ondertussen wordt er in diverse media aandacht besteed aan de aanval op GeenStijl. Anderzijds zijn er ook steunverklaringen voor het shockblog; onder andere van opiniemakers als Roderick Veelo, Leon de Winter en Marianne Zwagerman.

Op GeenStijl zelf worden door bloggers en reaguurders grote woorden gebruikt. Ze hebben de term ‘adverteerdersbellen’ verzonnen waarmee NSB-gedrag bedoeld wordt. Er is sprake van een hetze! De Vrijheid van Meningsuiting is in het geding! Zoals ik al eens eerder schreef blijkt maar weer eens dat GeenStijl en de doelgroep het blog veel te serieus nemen.

En de vrijheid van meningsuiting? Seriously? Of persvrijheid?  Zolang ze binnen de wet blijven mag GeenStijl publiceren wat ze wil. Niemand komt dus aan de rechten van GeenStijl zoals door sommigen beweerd wordt. Dat Hertzberger c.s. GeenStijl en Dumpert een riool vinden mag, ik ben het zelfs met ze eens. Dat adverteerders zich mogen afvragen of hun merk wel past bij dat riool is ook niet meer dan logisch. Dat soort afwegingen wordt continue gemaakt.

Het grappige blijft natuurlijk de schromelijke (zelf)overschatting van GeenStijl en de doelgroep. Want waar hebben we het eigenlijk over?! GeenStijl is een ranzig haatblogje onder de vleugels van de Telegraaf Media Groep waar (vooral mannelijke) schrijvers en lezers van middelbare leeftijd een circlejerk opvoeren met puberale tekstjes doordronken van het eigen gelijk. Voor het effectbejag wordt daarin onder de noemer ironie handig gebruik gemaakt van racisme, seksisme en persoonlijke beledigingen.

Opvallend is de schaamteloze hypocrisie van de roze brigade. Bij GeenStijl zijn ze namelijk dol op hooivorken en brandstapels. De heren van GeenStijl zijn nu  plots vergeten dat zij bij het minste geringste oproepen tot boycots van bedrijven (AH, Hema) of met graagte bekende Nederlanders en critici aanvallen en daarbij nooit schromen het op de man of vrouw te spelen. En niet alleen op de eigen site maar ook juist op social media zijn de haatbloggers van GeenStijl altijd bereid critici kapot te maken daarbij geholpen door het laffe maar omvangrijke trollenleger van reaguurders. Een mechanisme dat in dit artikel uitstekend wordt beschreven.

Is er dus sprake van een hetze tegen GeenStijl of is zelfs de vrijheid van meningsuiting in gevaar? Nee, onzin. GeenStijl is een ernstig overschat kutblog dat eindelijk eens een koekje van eigen deeg krijgt. En dat was hoogste tijd.

@Woutel

Share

One thought on “Een hetze tegen GeenStijl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1