facebook
De zwartepietdiscussie is voortaan een achterhoedegevecht

De zwartepietdiscussie is voortaan een achterhoedegevecht

Sinds 2019 is Nederland een beetje beschaafder. De NTR heeft besloten dat er tijdens de nationale intocht van Sinterklaas in Apeldoorn en in het Sinterklaasjournaal geen Zwarte Pieten meer te zien zijn. Voortaan heeft Piet roetvegen en daarmee nemen we afscheid van een racistische karikatuur.

De NTR heeft jaren geworsteld met de zwartepietdiscussie maar uiteindelijk een onomkeerbare beslissing genomen. Dat is principieel de juiste beslissing die mede wordt onderschreven door het al jaren afnemende draagvlak voor de traditionele Zwarte Piet. Onder jongeren is er een meerderheid voor een meer inclusieve Piet bij het Sinterklaasfeest. Dat draai je gelukkig niet meer terug.

Door de soms scherp gevoerde discussie zijn steeds meer mensen tot het inzicht gekomen dat er geen reden is om een (vrij recente) traditie niet aan te passen zodat er niemand gekwetst wordt. Dankzij de keuze van de NTR groeit er vanaf nu een generatie op met een Piet die past bij de 21e eeuw. Zij zullen de oude Piet alleen kennen als bedenkelijke folklore uit een minder inclusief verleden.

Dat betekent wat mij betreft niet je alle kinderfoto’s waarop je als Zwarte Piet staat meteen in de prullenbak moet gooien. De meeste mensen (inclusief ondergetekende) die ooit, of nog steeds, weinig moeite hadden of hebben met de klassieke Zwarte Piet zijn echt niet allemaal racisten. We weten nu gewoon met z’n allen een beetje beter. Dat is voortschrijdend inzicht.

Een traditie die zich niet aanpast aan nieuwe mores is gedoemd te verdwijnen. Dat blijkt uit allerlei tradities en gewoontes die we inmiddels niet meer kennen. Niemand probeert iets van je af te pakken en niemand beweert dat je nu fout bent omdat je in het verleden meedeed aan iets wat toen normaal was. Ook je kinderen of kleinkinderen niet. Misschien vinden ze je wel een beetje wereldvreemd of conservatief als je je inmiddels niet kunt aanpassen aan het heden, dat misschien wel.

Ik heb slecht nieuws voor de achterblijvers (en dat is dus een keuze); Zwarte Piet komt niet meer terug. Jouw Zwarte Piet is een racistische karikatuur uit het verleden. Rechtse politici en opiniemakers die gek zijn op identiteitspolitiek zullen je nog wel blijven wijsmaken dat je iets is afgepakt en niet elke intocht zal voortaan alleen maar roetveegpieten hebben, dat duurt nog wel even, dat kost tijd.

Maar doe jezelf een plezier en daarmee je kinderen en kleinkinderen ook; Vier mee dat het Sinterklaasfeest voortaan een inclusief feest is. Dan wordt het Sinterklaasfeest eindelijk een feest voor iedereen, en daarmee behouden we het kinderfeest. Mooie bijkomstigheid is dat we dan de polariserende traditie van de zwartepietdiscussie ook achter ons laten.

Wouter Louwerens

 

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1