Site pictogram

Wat is er mis met de Nederlandse vlag?

Een vlag is in principe niets meer dan een wapperend symbool van een land en zijn inwoners, zeg maar een pictogram dat je wat beter vanaf een afstand kunt kunt herkennen. Maar het is ook meer dan dat. Het staat ook voor een bepaald saamhorigheidsgevoel. Helaas wordt onze vlag steeds vaker misbruikt door idioten.

Ik kom uit zo’n gezin zonder vlaggenstandaard aan de voorgevel, met een aantal buren in het rijtje die wel een vlaggenstandaard hadden, en de rest niet. Zeg maar een rijtje met gewone Nederlanders. Ik heb dus niet zoveel met overdreven vlagvertoon, in mijn jeugd was dat hartstikke Hollands. Doe maar gewoon. Een vlag met een verjaardag of eindexamen, vlaggetjes voor het voetbal en een vlaggetje op je wang met Koninginnedag. Lekker gezellige vlaggetjes. Op een blokje kaas, dat was toen ook heel gebruikelijk.

Af en toe heeft de Nederlandse vlag wel meer lading, denk aan de baggerschuiten die Singapore en Dubai gemaakt hebben, of als onze schaatsers de besten zijn op de Spelen. Een ambassade in een ver buitenland, of dat vlaggetje op de borst van André Kuipers . Dat soort vlaggen en vlaggetjes vervullen mij af en toe met klein geluk.

Let wel: klein geluk. Anderen menen dat je trots aan de vlag kan verbinden, of zeggen zelfs te willen sterven voor dat lapje stof. Ik vind trots sowieso een lastig begrip. Trots kun je zijn op prestaties van jezelf of naasten. De rest is gelul. Trots op een vlag is gek. Ik vind onze gedeelde waarden prettig. Ik ben blij in een rijk, vrij en gelukkig land te wonen, maar trots zijn daarop zegt me niet zoveel.

De laatste tijd roept de Nederlandse vlag steeds vaker weerstand bij me op. Dat komt doordat populisten zich de Nederlandse vlag toe-eigenen op een ouderwets nationalistische wijze. Het trollenleger van Wilders en Baudet voert graag een Nederlands vlaggetje in hun profiel. Die types die vinden dat Sylvana op moet rotten naar haar eigen land omdat ze een andere mening heeft. Lekker trots. Ze willen zelfs sterven voor die vlag. Volgens mij vertegenwoordigt die Nederlandse vlag iets heel anders dan wat ik zo aangenaam vind aan dit landje.

Die lui claimen de vlag om hun mening te versterken. Minder Europa! Vluchtelingen zijn profiteurs! Moslims nemen onze vrijheid af! De feitenvrije standpunten van Wilders en Baudet worden vaak herhaald door nationalisten, xenofoben en haatzaaiers met een kloterig digitaal vlaggetje in hun profiel.

De Nederlandse vlag wordt zo bezoedeld door bekrompen volk. Bombastische lieden die zouden willen sterven voor hun vlag (Tenminste dat zeggen ze, als ze het menen toont dat des te meer aan dat ze niet zoveel hersencellen hebben). Ik hou juist van dat Nederland dat niet om vlagvertoon geeft maar wel van gezellige vlaggetjes, veel leuker.

In de Tweede Kamer hangt tegenwoordig een vlag. Dat is het gevolg van een motie van de SGP waar alleen de Partij voor de Dieren tegen stemde. De SGP kon zo even lekker meevaren op de golf van populisme en nationalistische leegheid. Het CDA zal wel jaloers geweest zijn. De meeste kamerleden die die vlag een plekje met hun stem gaven vonden het natuurlijk ook onzin maar durfden dat niet te zeggen. Gelukkig is het een behoorlijk lullige vlag, dat is dan wel weer heel Hollands.

Het irritante is dat ik de Nederlandse vlag tegenwoordig een beetje vies vind. Een symbool van bekrompenheid zelfs. En dat neem ik de zogenaamde nationalisten en populisten kwalijk. Jullie hebben mijn gezellige vlag bezoedeld met een vies laagje. En dat is on-Nederlands, want die vlag is van iedereen. Ook van mij.

@Woutel

Mobiele versie afsluiten