facebook
Hoe goed is Max Verstappen nu écht?

Ongeveer halverwege het seizoen en na acht races voor Red Bull is dit een mooi moment om eens te kijken hoe Max Verstappen het statistisch doet. We vergelijken hem met de laatste drie meervoudig wereldkampioenen aan het begin van hun carrière.

Max heeft inmiddels acht races voor Red Bull Racing op zijn CV staan. We vergelijken deze acht wedstrijden van Max met de eerste acht races van drie wereldkampioenen voor het team waarmee ze hun eerste titel worden. De ‘uitdagers’ zijn Fernando Alonso, Lewis Hamilton en Sebastian Vettel. Om een eerlijke vergelijking te maken hebben we alle uitslagen berekend volgens de huidige puntentelling.

Natuurlijk blijven er altijd haken en ogen zitten aan zo’n vergelijking; de reglementen waren vroeger anders, en in sommige jaren is de concurrentie sterker dan in andere jaren. Toch geeft het een aardig beeld, en Max komt er zeker niet slecht vanaf.

Fernando Alonso – 41 WK punten

In 2003 reed Alonso voor het eerst voor Renault, het team waarmee hij later tweemaal wereldkampioen zou worden. Dat jaar liep het echter nog niet op rolletjes, hij werd zesde in het kampioenschap. In de eerste acht races voor het team behaalde hij 41 WK punten. Hij eindigde driemaal op het podium, twee keer als derde en één keer als tweede.  Daarmee belandt hij in deze vergelijking naast het podium.

Sebastian Vettel – 85 WK punten

Het eerste jaar waarin Sebastian Vettel voor Red Bull reed was 2009. Vettel behaalde in totaal 85 punten in zijn eerste acht wedstrijden. Hij won twee Grand Prix, werd een keer tweede en ook een keer derde. Uiteindelijk werd hij tweede in het kampioenschap. Het jaar daarop zou hij zijn eerste van vier wereldtitels op rij winnen voor Red Bull. En daarmee is hij (nu nog) de meest succesvolle van alle coureurs in deze vergelijking.

Max Verstappen – 103 WK punten

Max reed dit jaar zijn eerste race voor Red Bull tijdens de Grand Prix van Spanje. Een indrukwekkend debuut door meteen op de bovenste trede van het podium te belanden. Dit kwam mede door ‘interne spanningen’ bij het team van Mercedes. De dominantie van de Zilveren Pijlen maakt het lastig voor Red Bull maximale punten te halen. Toch gaat het goed; Max stond na zijn overwinning nog drie maal op het podium. Van zijn eerste acht races voor Red Bull heeft Verstappen dus de helft ervan op het podium gestaan. Max behaalde in die acht races 103 punten.

Lewis Hamilton – 152 WK punten

Lewis Hamilton maakte in 2007 indruk met zijn debuut bij McLaren. Zijn eerste acht races eindigden allemaal in een podiumfinish; goed voor in totaal 152 punten. Twee van die acht races werd hij eerste. Zijn hele eerste seizoen was indrukwekkend, hij werd uiteindelijk derde met evenveel punten als Alonso die tweede werd en slechts één punt minder dan Kimi Raikonen die zijn enige titel won voor Ferrari. In 2008 won Lewis zijn eerste wereldtitel voor McLaren. In 2014 en 2015 zou hij er hieraan nog twee toevoegen bij Mercedes. En ook op dit moment leidt Hamilton in de strijd om de wereldtitel.

Statistisch blijkt dus dat in een vergelijking van de eerste acht races tussen Verstappen en de laatste drie meervoudig wereldkampioenen Lewis Hamilton met vlag en wimpel wint. Daar staat tegenover dat Max nu wel last heeft van het oppermachtige Mercedes waar ook dit jaar geen enkel team tegen op kan. In ieder geval is Max in deze vergelijking overtuigend tweede. Max heeft het voordeel dat hij nog jong is en er nog een hele hoop records te verbreken zijn. En ik acht het heel goed mogelijk dat Max Verstappen in 2017 de jongste wereldkampioen ooit wordt.