facebook
Hoe extreemrechts het verband tussen klimaatverandering en migratie negeert

Hoe extreemrechts het verband tussen klimaatverandering en migratie negeert

Het belangrijkste speerpunt van extreemrechtse partijen als Forum voor Democratie en de Partij voor de Vrijheid is van oudsher het beperken van migratie. Tegenwoordig is daar bij gekomen het ontkennen van klimaatverandering en saboteren van maatregelen daartegen. Tegenstrijdig genoeg negeren ze daarbij het verband tussen klimaatverandering en migratie volledig.

Het is al enige jaren bekend dat er een sterk verband is tussen de gevolgen van klimaatverandering en toenemende migratiestromen wereldwijd. Volgens een onderzoek uit 2017 leidt klimaatverandering tot extreem weer, landbouwproblemen en conflicten in met name Afrika en Azië en daarmee tot migratie richting Europa. Dat is nu al merkbaar, gevolgen van klimaatverandering hebben een rol gespeeld in de Arabische lente, het conflict in Syrië en de opkomst van Boko Haram.

Een onderzoek van het Pentagon onderschrijft deze scenario’s. De NAVO kiest een nieuwe aanpak om de gevolgen van klimaatverandering het hoofd te bieden en ook de VN wijst erop dat klimaatverandering tot een verdere toename van migratie zal leiden. Het wordt zelfs de grootste uitdaging van de 21e eeuw genoemd.

Ondertussen in Nederland verwerpen FvD en PVV de aanpak van klimaatverandering. Dat klimaatsaboteurs Thierry Baudet en Geert Wilders daarmee een standpunt innemen dat haaks staat op de angst voor migratie die ze al jaren aanwakkeren negeren ze.

Baudet en Wilders hebben de gebruikelijke route bewandeld; van het ontkennen van klimaatverandering, via het wegwuiven van de invloed van de mens daarop zijn ze nu behandeld bij hyperbolen over de kosten daarvan. Een leugentje op z’n tijd gaan ze niet uit de weg en steevast worden de baten en vermeden kosten van een ambitieuze aanpak weggelaten.

Waarom zijn Geert en Thierry niet in staat oorzaak en gevolg te begrijpen? Hoe kunnen ze met droge ogen twee tegenstrijdige standpunten tot speerpunt verheffen?

Snappen ze het gewoon echt niet en zijn ze zo verdwaald in hun eigen gelijk dat ze logica niet meer bevatten? Spelen er misschien andere belangen van bijvoorbeeld buitenlandse financiers die ze zo graag buiten beeld houden? Of kiezen de populisten voor de makkelijke weg en gaan ze voor het antigeluid omdat dat zo lekker scoort? Omdat ze weten dat chaos en disruptie zo lekker werkt bij hun kiezers? Wat hun stellingname ook bepaalt, het getuigt ook van een behoorlijke minachting voor hun eigen achterban.

Ik denk zelf dat de laatste verklaring het zwaarst weegt, maar allicht is het een combinatie van alle bovengenoemde factoren. in elk geval bewijzen de rattenvangers op extreemrechts weer eens dat effectbejag en hun eigen agenda belangrijker voor ze zijn dan een coherente visie en het algemeen belang.

Woutel

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -
Share

3 thoughts on “Hoe extreemrechts het verband tussen klimaatverandering en migratie negeert

    1. Open deuren intrappen. Dat Geert betaald word vanuit het buitenland is oud nieuws. En zowel hij als Baudet kunnen best wel rekenen, tenzij de feiten niet in hun straatje vol leugens past.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1