facebook
Wie doen nog meer niet mee aan het Verdrag van Parijs en wat zijn de gevolgen van het vertrek van de VS?

Wie doen nog meer niet mee aan het Verdrag van Parijs en wat zijn de gevolgen van het vertrek van de VS?


Donald Trump heeft bekend gemaakt dat de Verenigde Staten zich terugtrekken uit het Verdrag van Parijs. Zijn er meer landen die niet mee doen? En welke consequenties heeft de beslissing van Trump?

Op basis van onjuiste argumenten heeft Trump aangekondigd dat de VS zich niet langer richten op de klimaatmaatregelen zoals vastgelegd in Parijs. Aangezien de VS na China het meeste CO2 uitstoot heeft dit dus grote invloed op de strijd tegen klimaatverandering. Bovendien is het strijdig met Amerikaanse economische belangen en valt te vrezen dat meer landen het slechte voorbeeld volgen.

Naast de VS zijn er slechts twee landen die zich niet gecommitteerd hebben aan het Verdrag van Parijs; Het eerste is Syrië want oorlog (hoewel dat andere landen met problemen niet weerhouden heeft), en het ander is Nicaragua. In het geval van Nicaragua liggen de kaarten anders. Zij vinden de maatregelen uit Parijs niet ver genoeg gaan en streven ernaar in 2020 al energieneutraal te zijn. Nicaragua is ook een van de landen die het meest kwetsbaar zijn voor klimaatverandering.

Toch komt er niet alleen slecht nieuws uit de VS. Tientallen staten en steden hebben al aangegeven zich wél te houden aan het Verdrag van Parijs. De staat Californië loopt daarbij voorop (zoals ze dat al jaren doen) en een pact van verschillende staten is in de maak. De duurzame staat Californië heeft de snelstgroeiende economie van de VS en zou als natie zelfs de zesde economie ter wereld zijn. Californië heeft op dit gebied een eigen buitenlands beleid en maakt afspraken met landen als China, Mexico en Canada.

Ook grote bedrijven als General Electrics en Microsoft geven aan nog steeds de doelstellingen uit Parijs na te streven. Anderzijds zijn bevriende bedrijven uit de fossiele industrie wel blij met de beslissing van Trump. En zo pompt Trump ook nog wat extra lucht (of CO2) in de Carbon Bubble die tot een ongekende wereldwijde crisis kan leiden als deze barst.

@woutel

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1