Opinie

Het fenomeen Wierd Duk

Wierd Duk is de reizend politiek verslaggever van het Algemeen Dagblad. Wierd Duk heeft een coole naam en is een bijzonder populair journalist. Wierd Duk is ook een rechtse opiniemaker met steeds meer fans. Wierd Duk heeft maar één probleem: zijn geloofwaardigheid.


Boven alles is Wierd Duk een interessant fenomeen. Een paar jaar geleden hadden jij en ik nog niet van Wierd gehoord en nu is hij opeens een belangrijk opiniemaker. Wierd Duk werd op relatief late leeftijd bekend. Hij is historicus en was jarenlang verslaggever in Moskou en Berlijn voor onder andere Het Parool, Vrij Nederland en Elsevier. De kans is dus groot dat we stukken van hem gelezen hebben. De tragiek van de verslaggever is dat we vaak zijn of haar naam niet onthouden.

En nu is Duk opeens een gekende Nederlander. Dat komt vooral door zijn televisie-optredens bij WNL en zijn alomtegenwoordigheid op Twitter. Inmiddels durf ik ook gerust te te stellen dat hij de sterverslaggever van het Algemeen Dagblad is. Voor het Algemeen Dagblad reist Duk nu als een soort politiek antropologisch verslaggever door Nederland. Hij zoekt onderwerpen die raken aan de Nederlander die zich niet gehoord voelt, zeg maar de PVV-kiezer (kort door de bocht) en hij besteedt daar aandacht aan. Niets mis mee lijkt me.

Het probleem is wat mij betreft dat Wierd Duk in een spagaat zit. Enerzijds besteedt hij als verslaggever veel aandacht aan die Nederlanders die niet gehoord denken te worden (valt volgens mij wel mee), anderzijds verkondigt hij hun mening als opiniemaker.

Waar ik de meeste moeite mee heb is dat Wierd Duk zich heeft laten lenen als spreker bij bijeenkomsten van Forum voor Democratie. Ik heb hem daar naar gevraagd en kreeg als reactie “Zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten”. Kom op Wierd, hoe belangrijk vind je dan de objectiviteit van de journalistiek? En dat gaat niet om de partij, als journalist moet je je verre van zo’n rol houden.

Mijn vraag aan Wierd Duk is deze: Wat wil je zijn? Journalist, Bekende Nederlander, opiniemaker, activist of politicus? Die laatste drie zijn in elk geval niet te combineren met die eerste. En zolang je die keuze niet maakt ben je als journalist niet geloofwaardig meer.

Wouter Louwerens

P.S.: Beste Wierd, je hebt de reputatie op Twitter nogal makkelijk te blocken. Mijn ervaring is dat we weleens aardig van gedachten gewisseld hebben dus dat lijkt me niet nodig. Ik stel volgens mij niets onredelijks in bovenstaand blogje en hoor graag je reactie. Een reactie hieronder is natuurlijk ook altijd welkom.

3 comments

 1. Ja meneer Duk.
  Iemand die zich vertoont op een bijeenkomst van wat dan ook dient de publieke zaak door melding van te maken wat de journalist ziet en hoort.

  Helaas zijn er tegenwoordig lieden die eerst hun eigen mening projecteren en daarbij een politieke partij zoeken.
  Dit is pure misleidende propaganda(pp) om die pp als schaamlap te gebruiken.
  In geval van FvD dubbele misleidende berichtgeving.
  Immers FvD loog over dat beruchte referendum, door er de EU te koppelen als mogelijk EU lid. Dat is een pertinente leugen en dat kostte de Nederlandse staat 40 miljoen.
  De heer Duk doet in beide spelletjes zijn uiterste best om journalist te spelen.
  Daarom heer Duk stop met deze valse manier om de publieke zaak te dienen.
  U bent een kletsmajoor.

 2. Mijnheer Wierd Duk is een enge extreem rechtse intrigant die waarschijnlijk voor Poetin werkt.

  Hij zet mensen in Nederland op een hele erge manier tegen elkaar op. Hij wil ons mooie land en onze samenleving kapot maken terwijl hij zelf niet eens in Nederland woont!
  Bah! Wat een griezel.

  1. Wat gechargeerd maar de feiten zijn wel juist.
   Duk is geen journalist daar hij geen objectief verslaggeving pleegt.
   De man kan een PVV-ER zijn met de taak om op te ruien.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.