facebook
Update: Hiddema ontkent overstap.

Update: Hiddema ontkent overstap.

Update 10.00 uur: tegen Laurens Boven van BNR heeft Theo Hiddema ontkend dat hij Forum voor Democratie verlaat zoals blijkt uit onderstaande tweet. Mocht ik na navraag bij mijn bron die anders beweerde iets nieuws vernemen voeg ik dat hier toe.

——

Uit uiterst betrouwbare bron kan ik melden dat Theo Hiddema zeer waarschijnlijk afscheid neemt van zijn partijgenoot en partner in crime Thierry Baudet én Forum voor Democratie en waarschijnlijk verder gaat als fractievoorzitter van de aanstaande eenmansfractie van GO (Groep Otten) in de Tweede kamer.

Theo Hiddema vertegenwoordigt nu nog de helft van de fractie van Forum voor Democratie in de Tweede Kamer. Hij stond nummer twee op de lijst toen Forum in 2017 twee zetels behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen.

Hiddema is meer dan dat, hij was voor veel mensen ook een reden of excuus om op Forum te stemmen. Veel mensen beschouwen Hiddema als een respectabel advocaat en daarom kon die club toch niet echt fout zijn? Zelfs als je Thierry Baudet een rare kwibus vindt verleende Hiddema een bepaalde respectabiliteit aan Forum voor Democratie. En daarmee aan je stem als kiezer. Of dat terecht is, daar kun je natuurlijk over discussiëren. Zelf beschouw ik Hiddema een beetje als een hork verpakt in de vorm van een dandy. 

Tegelijkertijd heeft Hiddema als kamerlid (en als kandidaat) voor zover ik weet nooit het soort racistische uitlatingen gedaan zoals Baudet in de loop der jaren wel gedaan heeft. Waarmee ik niet zeg dat hij nooit problematische dingen gezegd heeft. Na de racistische treintweet van Baudet enige tijd geleden vond Hiddema in elk geval dat Thierry wat aan zijn twittergedrag moet doen. Letterlijk zei hij “Als ik Thierry Baudet zou zijn, zou ik ophouden met die hele twitterfabriek”. Daaruit bleek een duidelijk ongenoegen.

Hiddema heeft zich ook nooit hard uitgesproken over de beschuldigen aan Henk Otten die uit de partij werd gezet nadat hij kritiek had op de ‘boreale speech’ na de Statenverkiezingen van 2019. Otten werd beschuldigd van smaad en laster, maar de aangekondigde rechtszaak laat tot vandaag op zich wachten. Naar verwachting zal Hiddema de partij van Otten binnenkort vertegenwoordigen in de Tweede Kamer.

Hiddema en zijn reputatie golden naar mijn vermoeden voor veel kiezers als aflaat om op Baudet en Forum te stemmen. Hij gaf de club zijn bekendheid en daarmee een fatsoenlijk elan. Dat kan dus ook andersom werken. Als Theo Thierry verlaat, geeft het kiezers óók een excuus. Mensen vinden het lastig om afstand te nemen van hun politieke keuze. Maar als zélfs Hiddema afstand neemt van de uitlatingen van Baudet is er opeens wel een uitweg uit die zelfgegraven kuil.

Als Theo Hiddema GO verkiest boven Forum voor Democratie heeft die partij nu een (eenmans)fractie in de Tweede Kamer en dat zal dusdanig veel publiciteit opleveren dat het behalen van zetels in 2021 opeens een stuk realistischer is.

Er is in mijn ogen ruimte voor een partij rechtser van de VVD in de Tweede Kamer waar geen bruine walm om heen hangt. Je zou het een gat in de markt kunnen noemen voor GO. Waarschijnlijk zullen niet alle kiezers die uit de valkuil ontsnappen zich meteen commiteren aan GO. Een deel van die kiezers zal misschien de weg terug vinden naar het CDA en de VVD, maar de verwachting dat het vertrek van Hiddema Forum flinke schade oplevert lijkt me reëel.

Persoonlijk zou ik geen enkele moeite hebben met een zeer rechtse partij in het politieke spectrum. Ik zal het vooral heel vaak met ze oneens zijn; maar als dat kan zonder racistische bagger en gevaarlijke complottheorieën is dat in mijn ogen een wenselijke normalisering van het politieke landschap. En ook een einde aan de voortdurende leugens lijkt me winst voor iedereen.

Dat neemt niet weg dat alle spijtoptanten, van Henk Otten tot en met Theo Hiddema, wél iets uit te leggen hebben; want de racistische bagger en de complotjes waren er ook al toen zij nog actief waren voor Forum. Als ze daar een geloofwaardig antwoord op hebben krijgen ze mijn stem nog steeds niet maar geef ik ze wel het voordeel van de twijfel. Theo Hiddema was een aflaat voor kiezers om op Baudet te stemmen, hij zal nu ook een aflaat zijn om Baudet te verlaten. Het is nu aan hemzelf en zijn nieuwe partij om te bewijzen dat er ook een fatsoenlijk rechts geluid bestaat.

Wouter Louwerens

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -
Share

9 thoughts on “Update: Hiddema ontkent overstap.

 1. Als Hiddema dit gaat/zou doen heb ik geen enkel respect meer voor de man.
  De “bruine walm” van Baudet is geheel toe te schrijven aan de media. Het voortdurend basen van Baudet door linkse NPO, , Volkskrant, NRC, WML etc. maakt bewust een fout plaatje van Baudet.
  Hij ventileert juist de ongenoegens van velen in dit land!
  Wanneer Hiddema “GO” zou gaan versterken zou hij ondersteunen de manipulaties en diefstal uit kas etc. van oprichter van GO. (Walgelijk figuur).
  Ik ga dan p.o. lid worden van FvD.

  1. Oneens. Eenieder kan zo een lijstje met xenofobe, misleidende of anderszins dubieuze uitspraken noemen van Baudet zelf, door niet één Volkskrantredacteur of NPO-journalist geredigeerd. Ik neem aan dat ook Hiddema er schoon genoeg van heeft om daarvoor steeds ter verantwoording geroepen te worden.

   Je argument dat Baudet geen ‘bruine walm’ zou verspreiden omdat hij ‘juist de ongenoegens van velen in dit land!’ ventileert, deugt niet. ‘Velen in dit land’ hebben namelijk bruingekleurde ongenoegens. Misschien herken jij die niet meer als zodanig, dat zou kunnen.

   Een leugen die rechtstreeks uit de mond van Baudet komt, die Hiddema niet voor zijn verantwoording neemt, maar jij hier weer doodleuk ‘ventileert’, is dat Otten uit de kas van FvD zou hebben ‘gestolen’. Zo zie je maar hoezeer Baudet jou en anderen weet te manipuleren. A la ‘Baudet zegt het, dus het moet wel waar zijn’. De sterke leider die nooit liegt & bedriegt – in de ogen van zijn volgelingen – al tonen de feiten zijn ongelijk aan. Je weet toch nog wel dat Baudet verzuimd heeft aangifte te doen wegens diefstal?

   Open je ogen eens, man.

 2. Het is toch typisch dat links alles wat zij in het verleden fout hebben gedaan op de één of andere manier bij rechts in de schoenen wil schuiven.
  Ik zal het Wouter nog één maal uit proberen te leggen met zijn ‘bruine walm’.
  Refererend aan de bruinhemden/nazi’s: De nazi’s kwamen voort uit de Nationaal SOCIALISTISCHE Duitse Arbeiders Partij, de NSDAP.
  Sinds wanneer is socialisme rechts beste Wouter?
  FvD is ALLES BEHALVE socialistisch.
  Bovendien: met Pol Pot, Mao, Stalin, Hitler, en andere uit socialisme voortgekomen ‘leiders’ in het heden en verleden hebben we meteen het overgrote deel van de politieke moorden en zuiveringen te pakken uit de laatste paar eeuwen.
  Bovengenoemde zijn gewoon glasharde feiten.
  Uit links-socialistische hoek is naast miljoenen doden weinig goeds voortgekomen.
  Maar zodra iemand conservatief (volgens de deugmens ben je dan meteen rechts) en nationalistisch is (wat niks meer betekent dan landsbelang voorop stellen) wordt het door links meteen gedraaid, gespind en gelinkt aan de Nazi’s (giftig geëxpandeerd links).
  Hou je bij de feiten.
  De nazi’s en bruinhemden zijn een voortvloeisel uit het NSDAP, kneiter links, en de GvD kiezer is het tegenovergestelde daarvan.

  1. Blijf liegen dat nazi’s ‘links’ waren, blijf de historie verkrachten, blijf je eigen leugens geloven omdat je wel moet, omdat je anders stikt in de waarheid. Doe je best, zet hem op. Je zet jezelf volledig voor lul, als een dronkenlap die in een lege kamer tegen zijn kamerplant staat te schreeuwen. Niemand neemt je serieus, maar die keuze heb je.

 3. Even over dit stukje: “Hiddema heeft zich ook nooit hard uitgesproken over de beschuldigen aan Henk Otten die uit de partij werd gezet nadat hij kritiek had op de ‘boreale speech’ na de Statenverkiezingen van 2019. Otten werd beschuldigd van smaad en laster, maar de aangekondigde rechtszaak laat tot vandaag op zich wachten.”

  Ik ben er vrij zeker van dat het omgekeerd is en dat Otten nadat hij uit de partij werd gezet omdat hij een greep in de kas had gedaan (of daarvan werd beschuldigd) o.a. bij Nieuwsuur heeft gezegd dat hij Baudet of FVD zou aanklagen voor smaad en laster, tot dusver zegt hij steeds dat zijn advocaten daar nog mee bezig zijn.

  Verder lees ik in dit opiniestuk vooral veel wensdenken (van een linkse stemmer?) maar wie weet wat er kan gebeuren. Hiddema leek Otten destijds niet volledig afgeschreven te hebben en achter de schermen lijken FVD’ers en GO’ers het best nog wel te kunnen vinden. Van de trouwe FVD’ers hoor ik weinig sympathie voor GO maar misschien dat de stemmers a la Johan Derksen die uit de CDA/VVD hoek komen en op een ‘keurig rechts geluid’ willen stemmen zo wel bij GO uitkomen.

 4. Geachte heer Louwerens,
  Dat u de door mij opgemerkte taalfout snel heeft gecorrigeerd, (……heeft Theo Hiddema ontkent->ontkend…..) is natuurlijk prima.
  Wel een beetje flauw en kleinzielig om mijn reactie, waarin ik dat aangeef, dan maar gewoon (ook snel) te verwijderen.
  Hiermee daalt u wel in mijn achting. U had ook kunnen zeggen: “bedankt en ik heb het gewijzigd”. Of gewoon veranderen en niets zeggen, maar mijn reactie laten staan. Kortom: zwak!

  Met vriendelijke groeten,

  C.J. Dekker

 5. Vorige week zag ik per ongeluk Peter R de Vries bij DWDD leeglopen op de tweet van dhr. Baudet. Geen wonder dat die man faalde als politicus. Arjen Lubach zat ernaast en keek zeer geamuseerd toe hoe een klein kind naast hem zijn emoties totaal niet onder controle had.
  Maar het feit blijft voor mij, dat 80 % in de TK niet in staat is echt nieuws van nep nieuws te onderscheiden. Dus produceren ze het zelf volop:
  https://www.youtube.com/watch?v=l2Pel50Bo0g

  Wat dhr. Hiddema doet moet hij niet laten, maar ik ga zeker op dhr. Baudet stemmen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1