Opinie

Bekladderen, bedreigen en elkaar voor nazi uitmaken. Zullen we weer even normaal doen?


Al ongeveer deze hele eeuw is het publieke debat ernstig gepolariseerd. Dat we elkaar online voor rotte vis uitmaken is één ding, dat het ook in het echt weleens uit de hand loopt is een onwenselijke ontwikkeling. De bekladding van een voordeur is een recent voorbeeld. Zullen we weer even normaal doen?

Ik ga om met mensen met allerlei politieke voorkeuren. Ik ben lid van D66, drink biertjes met CDA-ers, Groenlinksers en zelfs VVD-ers. Ik discussieer gemoedelijk met een lokale VVD-er die campagne voerde voor GeenPeil en heb ook wel eens een terrasje gepakt met een lid van Forum voor Democratie.

Toch ben ik het met velen van hen vaak hartgrondig oneens over hoe zij tegen de wereld aankijken en hoe zij die beter willen maken. Daar hebben we dan ook wel eens stevige discussies over, het zij online dan wel in het echt. Prima toch?

Die redelijkheid is precies wat in het publieke debat lijkt te missen. Het huis van volksvertegenwoordiger Thierry Baudet werd beklad. Mochten de daders ooit gevonden worden mogen ze wat mij betreft stevig op de vingers getikt worden. Maar laten we het wel in perpectief zien; het was vandalisme, maar geen geweld. Het was ook geen oproep tot geweld. De taartengooiers naar Fortuyn waren niet zijn moordenaars. Het snijdt geen hout die vergelijking steeds maar weer te maken.

Anderzijds is er wel het een en ander gebeurd deze eeuw. Pim Fortuyn werd om politieke redenen vermoord en ook bij de moord op Els Borst was er een politiek motief in het spel. Welke van de twee daders gekker is doet er niet toe. Het is gebeurd in een verhit klimaat en had niet mogen gebeuren. Of het verhitte debat oorzakelijk is durf ik niet te stellen, maar we moeten er wel over nadenken.

Geert Wilders heeft al ruim een decennium permanente beveiliging. Politici als Femke Halsema en Alexander Pechtold zijn persoonlijk bedreigd. En dat zijn slechts drie voorbeelden. Ik herhaal dat je geen oorzakelijk verband kunt aantonen met hoe we het debat voeren. Maar het valt me wel op dat de felheid van het debat en de werkelijke bedreigingen samen toenemen.

Persoonlijk probeer ik in mijn stukjes ‘radicaal redelijk’ te zijn. Ik erger me kapot aan het agressieve simplisme van Wilders en heb kritische vragen richting Baudet. Ik heb moeite met het alt-rechtse populisme, ik bestrijdt het maar heb eveneens moeite met de nazi-vergelijking. Het is nogal wat om iemand een nazi te noemen en getuigt van weinig historisch besef.

Zullen we bij deze de Godwin en de Pimwin afschaffen, van elkaars spullen, en vooral van elkaar afblijven? Dan is er namelijk nog steeds genoeg ruimte om het debat op het scherpst van de snede te voeren en elkaar kritische vragen te stellen. Wat mij betreft schelden we elkaar zelfs af en toe uit en betekent dat niet meteen dat je gedemoniseerd wordt. Gewoon normaal doen. Het lijkt misschien of ik hetzelfde zeg als de VVD maar ik bedoel net wat anders. Denk er maar eens over na voor je volgende tweet.

Wouter Louwerens

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.